Čína je a bude velmocí

23. 12. 2009 / Martin Groh

Mark Lynas, redaktor deníku Guardian pokládá pár zásadních otázek, na něž si není schopen odpovědět, byť se chlubí, kterak byl osobně přítomen jednání špiček velmocí na summitu v Kodani ohledně dalšího směřování světa s ohledem na ochranu pozemského klimatu -- rozuměj životního prostředí- mezi nimiž byla i Čína (a Čína velmocí byla, je a bude...byť se to leckomu nelíbí a takto ji neoznačuje a mezi velmoci nezahrnuje),a kterému právě Čína udávala tón i dikci výsledného výstupu, což pro redaktora Guardianu byla jakási potupa, rozuměno z jeho mediálního výstupu.

První a zásadní otázka, kterou si redaktor Guardianu položil je: Jakou hru tu hraje Čína? Aniž bych se chtěl srovnávat s redaktorem Guardianu, myslím si, že odpověď na tuto otázku není až tak složitá, nicméně Mark Lynas odpověď neposkytuje (ergo, můžeme si to vykládat tak, že ji nezná).

Jsem přesvědčen, že vzdělání není nutné k tomu, aby se člověk rozhlédl kolem sebe, nahlédl do tisku či musel nutně navštívit tuto zemi, a dokázal si odpovědět... Čína dnes vládne celému světu a doběla se mohou rozčilovat všichni zastánci pravověrných značek a kvality, kteří za svoje pravé výrobky utrácejí majlant ve značkových buticích...buticích všeho, od oblečení po uhlí. Protože jsme společnost konzumní a chrámy konzumu na nás zívají z každého rohu, je jen přirozené, že kdo nasytí tento trh, ten vládne všem spotřebychtivým masám. A protože víc, jak 90% všech výrobků světa, se vyrábí v Číně a přilehlých zemích, je nasnadě, že výrobce je ten, kdo disponuje mocí ukojit, či nikoliv, hlad světa po kýžených výrobcích... Může se nám to všem nelíbit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno, co se proti statu quo třetího tisíciletí dá dělat.

Čína, jako továrna na výrobu všeho, od luxusu po poslední shit, už víc jak deset let velice silně investuje do technologií (o tom se ovšem v Guardianu ani nikde jinde nedočtete), protože prodejci, vydávající se za výrobce, potřebují kvalitu jako sůl... Čína tak chytá druhý dech a náskok před zbytkem světa, protože víc jak 90% (ne-li celých100%) například fotovoltaických (dříve solárních) technologií pro celý svět, vzniká právě zde a ne jinde. Jak potom sedí odsudek redaktora Guardianu,že Čína se chová neekologicky (co je to ekologicky?), když má svůj průmysl založený na uhlí ( a který stát -- vyspělý stát světa -- nemá?), když právě z tohohle průmyslu vzchází ekologický hardware ? Není těch protimluvů nějak moc koncentrovaných na jednom místě? Přirozeně, že ano, protože Čína je jeden velký protimluv... A to je nutné mít stále na paměti.

Je paradoxem doby, že dnes si nemůžete být jisti, když na telefonu Nokia (či Vertu) najdete značky Made in Finlandia či Made in U.K., že tam byl váš přístroj opravdu vyroben. On totiž nebyl ani být nemohl. Jediné co mohl být váš přístroj v těchto zemích je, že byl úhledně zabalen do krásné krabičky (vyrobené v Číně), čímž naplnil zákon, který umožňuje umístit na výrobek onu značku země původu (stačí 25% podílu lidské práce v oné zemi..čehož při rozbalení, vložení a zabalení do nového obalu ku pořizovací ceně výrobku lze snadno dosíci).

Nemylte se, že zrovna vaše kabelka Louis Vuitton byla vyrobena ručně v pařížských dílnách... nebo boty či šaty od Valentina v jeho římské manufaktuře a nebo studiu vedle Španělských schodů... Nikdo dnes není schopen vyrobit levněji, než Čína... A zapomeňte, že kapitalista se spokojí s menším ziskem jen kvůli tomu, abyste si byli jisti, že jeho výrobek nepochází z výrobny asijské provenience. Jak to totiž poznáte? Jednoduše : nijak. A váš pocit se utrženým penězům za prodej zdání nevyrovná...víte?

Čína je, byla a bude velmocí. Smiřme se s tím stejně, jako jsme se smířili, že veškerá technologie, která ovládá náš svět (od televize po počítače), byla vymyšlena, vyvinuta a vyrobena v Asii. Dokážete si představit počítač, který by vymýšleli Evropani (myslím jako technologii), konstruovali a montovali v Evropě? Nepředstavitelné a nemožné! Tak proč se diví kdo tomu, že zbytek veškerého zboží (a nejen spotřebního), nepochází ani z Evropy, ani z USA, ale z Asie, byť se to na výrobku nedočtete? A proč se někdo diví, že Čína, s více jak miliardou obyvatel (země, která poráží počtem obyvatel kontinenty -- od Evropy po USA), může být lídrem průmyslu? Nechápu, nerozumím... Nebo někomu nejde pod vousy, že kolébka civilizace (což Čína bez jakýchkoliv sporů je), udává tón světovému řádu a harmonii, i když nevyniká zvláštní inteligencí jako kdysi? Ona inteligence je potřebná a nenahraditelná, ale bez pracovitých rukou je nám, pro reálný život, téměř k ničemu, co si budeme povídat...že?

Nekoukejme pejorativně na žlutý národ malých lidí s podivnou řečí a téměř obsedantní zálibou v rýži (který moderně a zdravě uvažující člověk by po rýži vysloveně neprahnul ve jménu zdravého životního stylu?). Berme Čínu jako sobě rovného partnera a zapomeňme na náš rasistický náhled bílých kolonizátorů na zbytek světa... Už dávno neudáváme, jako Evropa a Evropané, trend ani tón rytmu života... Jen si to nalháváme, protože se nedokážeme smířit s faktem, že svět jede po jiné koleji a hlavně jinou trasou a k jinému cíli, než si myslíme my, do sebe zahledění vševědové hnijící na slepé koleji krásně namalovaného, potěmkinovského nádraží s vlajkou EU.

Kdo chce vidět -- vidí, kdo chce slyšet -- slyší a kdo se chce nechat poučit, odletí z našeho kontinentu -- a pochopí velice záhy a velice drsným způsobem. Ostatní, neznalí,nechť mi spílají....můj mail je pod titulkem článku... :)

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.12. 2009