PROČ NEZAVÉST PODOBNÉ PROJEKTY I V ČR?

Samota - a nejen o Vánocích

23. 12. 2009

Z nedávného výzkumu vyplývá, že každý třetí člověk nad šedesát let mluví s přítelem či rodinným příslušníkem méně než jednou týdně a každý desátý nemluví s nikým jiným po celý měsíc, píše Jonathan Freedlander v deníku Guardian. Z toho vyplývá, že existuje 850 000 Britů, kteří jsou drasticky osamělí.

Světová zdravotnická organizace považuje samotu za větší zdravotní riziko než celoživotní kouření a vědci nalezli souvislost mezi absencí sociální interakce a Alzheimerovou chorobu. Alzheimerova choroba stojí podle odhadů 17 miliard liber ročně.

Avšak lidi nejsou v této věci bezmocní. V londýnském Westminsteru právě skončil pilotní projekt Get Together a brzo bude zaveden po celém Londýně. V rámci tohoto projektu, pokud jste osamělí, přihlásíte se do telefonní skupiny na téma, které vás zajímá - může to být hudba, nebo politika - a pak, v určenou hodinu, se sejdete na telefonní lince s šesti až osmi dalšími lidmi a moderátorem na hodinový rozhovor. Organizátoři chtějí dávat dohromady lidi, kteří bydlí relativně blízko, aby se později mohli scházet. Pilotní projekt v Londýně přinesl překvapivé výsledky. Ti, kteří by se styděli hovořit ve skupině neznámých lidí, se otevřeli v rámci rozhovoru po telefonu s lidmi, s nimiž měli společný zájem.

Jinou aktivitou, kterou provádí organizace Get Together, je tzv. Southwark Circle. Zaplatíte poplatek a začnou k vám chodit bezpečnostně prověření pomocníci - kteří vám upraví zahradu, uvedou v provoz set top box na televizi, a naučí vás, jak posílat esemesky vnukům. A můžete se stát pomocníkem sami, čímž snížíte ten poplatek.

Proč se nepokusit zavést podobné projekty i v Čechách?

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.12. 2009