POZNÁMKA NA OKRAJ:

Pilulka poté bez receptu -- v Rakousku, neboli O utrpení některých nechtěných dětí

21. 12. 2009 / Uwe Ladwig

Od 18. prosince 2009 je v Rakousku "pilulka poté" k dostání bez receptu, aby se zabránilo nechtěnému těhotenství v Německu a v některých jiných zemích ženy v časové tísni tenhle lék zatím k dispozici nemají. Že se to může stát lidským problémem, o tom něco v téhle poznámce...

Že měl vynález antikoncepční pilulky na lidstvo dost velký dopad, o tom nepochybují asi ani lidé, kteří její existenci proklínají. A asi je taky realitou, kterou je nutno brát na vědomí, že tam, kde jsou tyto pilulky povoleny a pro ty, pro které jsou uhrazeny, je to spojeno s hodně často citovaným "osvobozením ženy".

Pro pilulku poté to ovšem taky platí. Ta nemá význam jen pro ženy, které by se jinak v případě znásilnění, anebo také i kvůli zapomnětlivosti musely rozhodnout mezi jinou formou umělého potratu či nevítaným mateřstvím, protože nedostaly včas recept, ale taky pro ty děti, které by pak trpěly osudem nevítaných, a tedy odpovídajícím způsobem vychovávaných (či vlastně nevychovávaných) lidí.

Že se ta pilulka poté teď dostane i v Rakousku bez receptu, to mě zaujato právě v době, kdy všichni očekáváme nějaké svátky, během nichž se asi tak lehce nezíská recept od lékaře. U nás v Německu dostat pilulku poté bez receptu zatím není možné, u Vás taky ne. Ale co si o tom vlastně myslíte vy?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.12. 2009