Varšava pěstuje dobré vztahy s Moskvou

18. 9. 2009

Polsko nebylo "zdrceno" Obamovým rozhodnutím zrušit protiraketovou obranu. Vztahy Polska s Ruskem jsou už na úplně nové úrovni, argumentuje v deníku Guardian Tomáš Valášek, bývalý šéf oddělení pro bezpečnost a zahraniční politiku na slovenském ministerstvu obrany a nynější ředitel pro zahraniční politiku a obranu ve Středisku pro Evropskou reformu.

Poláci a "další Východoevropané" v posledních měsících velmi aktivně navazovali podle Valáška nové vřelé vztahy s Ruskem. Zejména Polsko považuje zrušení americké protiraketové obrany za potvrzení, že jeho posílení vztahů vůči Evropské unii bylo správným rozhodnutím.

I když v minulosti česká a polská vláda nepěstovaly styky s Ruskem ani bezpečnostní vazby na EU a soustřeďovaly se plně na těsné vazby na Washington a na ochranné záruky Washingtonu proti Rusku, v posledních měsící se jejich postoj měnil. Nynější polský ministr zahraničí ví velmi dobře, že americká zahraniční politika může být vrtkavá, a tak se jeho vláda jala napravovat styky s Ruskem a s ostatními zeměmi v Evropě.

Podle vysokého polského vládního činitele se Polsko snaží zbavit se obrazu "rusofóbů v Evropě". Polský premiér Donald Tusk a ministr zahraničí Sikorski se snaží přesvědčovat Rusko, že NATO pro ně není hrozbou a že Polsko může být pro Rusko konstruktivním partnerem. Toto úsilí přináší už určité skromné ovoce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.9. 2009