Daily Telegraph: Trokavec (poč. obyv. 97) bojuje proti Americe

27. 4. 2007

Na loukách a sluncem ozářených kopcích středních Čech se připravuje revoluce, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Původně vyšlo v BL dne 27.4. 2007 ZDE

Vesničané bojují proti nejsilnější mocnosti na této planetě, která plánuje postavit v místním lese radar silný natolik, že by měl bých schopen identifikovat střely odpálené na druhé straně světa.

Ale jejich vedoucí představitelé nemají pistole ani vidle. Namísto toho organizují povstání prostřednictvím volební urny. Tento demokratický odpor vyvolává odezvu v kopcích a údolích nedaleko základny české armády v Brdech, 80 km západně od Prahy, kde Amerika plánuje vybudovat polovinu své infrastruktury obranného protiraketového systému.

Jan Neoral, starosta vesnice Trokavec, uspořádal před měsícem referendum, aby zjistil, jaké mají na tuto stavbu místní lidé názor.

"Přišlo hlasovat 72 lidí, 71 hlasovalo proti tomu plánu," uvedl tento týden. "Chybějící" hlas patřil staršímu obyvateli, který zaškrtl na volebním lístku omylem nesprávnou odpověď.

"Máme tady hodně penzistů," odpověděl starosta.

Nyní podle vzoru pana Neorala připravuje celá řada dalších starostů svá místní referenda, aby zdůraznili, že i v jejich vesnicích jsou lidé v opozici vůči radarové základně.

Stejně jako v polském Gorsku, ve vesnici na baltském pobřeží, v blízkosti navrhovaného raketového sila, mají místní Češi dvojí obavy.

Zaprvé se bojí, že občané, kteří budou bydlet blízko silného radaru, onemocní rakovinou a leukémií v důsledku toho, co pan Neoral nazývá "elektromagnetickým polem".

Druhým důvodem je, že zatímco mají být údajným terčem raketové obrany Írán a Severní Korea, nejvíce ohroženo americkým plánem se cítí být Rusko a Trokavec se nechce octnout na frontové linii nové studené války.

"Tento radar jsou oči a uši Západu," zdůrazňuje Neoral. "A nyní je Trokavec terčem pro ruského prezidenta Vladimíra Putina." Rozhodnost vesničanů bojovat proti Spojeným státům je nakažlivá.

"Všichni starostové říkají, že obyvatelé tady tu radarovou základnu nechtějí," uvedl Josef Vondrášek, starosta z nedalekého Rožmitálu pod Třemšínem. "Myslím, že zorganizujeme referendum společně."

Jiný místní starosta, Pavel Hutr, konstatoval, že se stalo morálním imperativem, aby místní lidi vyjádřili jasně svou opozici.

"Pokud bude radarová základna postavena a nás se lidé budou ptát, co jsme proti tomu udělali, aspoň budeme mít čisté svědomí," uvedl.

Jedním novým nápadem, řekl Neoral, je apelovat na OSN, aby ochránila brdské lesy jako přírodní rezervaci, a zabránila tak realizaci amerických plánů.

Geopolitika, trajektorie raket a elektromagnetismus samozřejmě nebývají odbornými tématy místních českých politiků.

Ale v těchto dnech vyhledávají lidé odborné informace pana Neorala a on umí nakreslit zpaměti přesnou mapu Blízkého východu a Evropy a na ní zobrazuje trajektorie střel z Íránu.

Stěžuje si způsobem,který zřejmě nikdy nepředpokládal: "Proč chce Amerika uzavřít s Českou republikou bilaterální dohodu? Vždyť to povede k rozštěpení NATO," dodal tak, jak to asi dosud neudělal žádný z jeho předchůdců.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.9. 2009