POZNÁMKA NA OKRAJ:

Topolánek a služba lidem, neboli Co vlastně chtěl? Jít domů?

17. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Volby do českého parlamentu se zatím nekonají. Ústavní soud se rozhodl první pokus o předčasné volby zlikvidovat, druhý pokus dohodnout se na rozpuštění sněmovny se setjným cílem nedostal dost poslaneckých hlasů. Česká média ale, zdá se, se zatím ani neptala, ani se nepokusila vyložit, čeho chtěl docílit předseda ODS a bývalý předseda vlády Mirek Topolánek tím, že složit svůj poslanecký mandát. Z tohoto důvodu se pokusím v téhle poznámce aspoň o otázku...

Vyhrožovat, že poslanec složí svůj mandát, pokud se nepodaří rozpustit sněmovnu, to může mít ovšem několik důvodů. Kdyby si Topolánek myslel, že by členové ODS proti tomu mohli hlasovat, bylo by to na první pohled snad pochopitelné, ale na druhý už vůbec ne. Mně se zdá, že z jeho rezignace měli radost nikoliv členové ODS, ale členové ostatních politických stran, protože se jim konečně podařilo dostat ho z parlamentu.

Tohle ale přece Topolánek musel taky vědět. Nebo je to celé jen takové nějaký řečnický trik? Myslím ale, že si dost lidí myslí, že by bývalo lepší, kdyby se Topolánek vůbec na politiku nedával a nestal se poslancem ani předsedou své strany. A co vy ? Že byste taky k těm lidem patřili ?

Pozn. JČ: Když se Mirek Topolánek dostal do parlamentu a stal se šéfem ODS a předsedou české vlády, ptal jsem se pár lidí ve Sněmovně, jak je proboha možné, že se do čela ODS a vlády dostal člověk s tak neobyčejně nízkou mentální úrovní. Lidí, kterých jsem se na to ptal, bylo při té otázce tak trochu trapně a bylo mi vysvětleno, že "se nikdo jiný nepřihlásil".

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.9. 2009