Souhlasím, že hnutí Ne základnám bylo neschopné

18. 9. 2009 / Jozef Bohumil Ftorek

Vážený pane Čulíku,

ohledně vaší kritiky Hnutí Ne základnám a jeho neschopnosti ovlivnit mezinárodní veřejnost s Vámi souhlasím. Z profesionálního hlediska ovlivňování mínění byly od počátku kampaně proti radaru pozoruhodná zejména vystoupení a aktivity Jana Neorala, starosty brdské obce Trokavec (102 obyvatel), v jehož bezprostřední blízkosti měl radar americké armády původně stát. Jan Neoral dokázal se svým poselstvím, postojem proti radaru "prorazit"i do zahraničních médií.

V březnu 2007 uspořádal obecní referendum, ve kterém občané Trokavce mohli vyjádřit své stanovisko k připravované výstavbě vojenského zařízení USA. O místním, demonstrativním referendu, nápadu tehdy neznámého penzisty, starosty Neorala, informovala domácí i zahraniční média včetně britské BBC.Například britský konzervativní Daily Telegraph informoval o referendu v Trokavci titulkem "Trokavec(97 obyvatel) se postavil Americe".

Shrnutí v Britských listech ZDE

Dopisovatel listu Harry de Quetteville referoval čtenářům o situaci následovně: "Vesničané se postavili největší světové mocnosti, která plánuje využít místní hvozdy k výstavbě výkonného radaru, jenž dokáže sledovat střely přes půl světa. Jejich vůdcové ale nepoužívají pistole nebo vidle. Svoji rebelii vedou prostřednictvím volebních uren."

V referendu se občané v drtivé většině vyjádřili proti vybudování radaru (jeden občan byl pro, sedmdesát jedna z devadesáti oprávněných účastníků referenda se vyslovilo proti). Obecní referendum v Trokavci pochopitelně nemělo žádnou právní váhu, ale z hlediska komunikace s veřejností to byl velmi významný a zdařilý počin. Jan Neoral, zakladatel Ligy starostů proti radaru, tak hodil rukavici české politické elitě i tehdejší koaliční vládě, jež celonárodní referendum (nejen k radaru) bez hlubšího a angažovaného vysvětlení vytrvale odmítá.

V otázce poměru české veřejnosti k radarové základně armády USA byla pozoruhodná i značná disproporce mezi pasivním a aktivním veřejným míněním občanů ČR. Průzkumy veřejného mínění stabilně ukazovaly na odmítání radaru většinou české veřejnosti (60--70 %), protestních akcí se zpravidla účastnilo maximálně několik tisíc odpůrců vojenské základny USA v ČR.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.9. 2009