Guardian: Češi a Poláci jsou "zklamáni" zrušením americké protiraketové obrany

17. 9. 2009

To píše v deníku Guardian jeho zahraničněpolitický editor Ian Traynor. Poukazuje na to, že Američané nutili Polsko a Českou republiku, aby se podílely na jejím kontroverzním protiraketovém projektu už od r. 2003. Středoevropané projevili loajalitu, protože považují Spojené státy za nutného ručitele bezpečnosti proti sílícímu Rusku.

Nyní mají pocit, že byli zrazeni. Pro dvě nejproameričtější země v Evropě může zrušení americké protiraketové obrany znamenat konec milostné aféry Čechů a Poláků s Amerikou.

"Jsme zklamáni," řekl Eugeniusz Smolar, bývalý šéf varšavského Střediska pro mezinárodní vztahy.

"Jsem překvapen," uvedl Alexander Vondra, bývalý český náměstek premiéra a velvyslanec ve Washingtonu, který prosazoval protiraketovou obranu.

Známky odcizení mezi východní Evropou a Spojenými státy už bublají celé měsíce, píše Traynor. Od loňské války mezi Ruskem a Gruzií jsou bývalé sovětské satelity znepokojeny ruským zastrašováním a tím, co považují za neochotu Západu postavit se ruskému premiéru Vladimíru Putinovi.

Za scénou v Bruselu vyvíjejí Východoevropané nátlak. Chtějí technické, operační a podrobné západní bezpečnostní záruky v NATO. Západní spojenci jsou nejednotní ohledně toho, jak uspokojit nové členské země NATO a neodcizit si Rusko ještě více.

V červenci napsalo několik hrdinů východoevropských revolucí z r. 1989 otevřený dopis Obamovi, v němž si stěžovali, že jejich zájmy jsou ignorovány a byly obětovány zájmům lepších vztahů mezi Moskvou a Washingtonem.

Německý Marshallův Fond Spojených států provedl minulý týden průzkum veřejného mínění ve 13 evropských zemích ohledně postojů jejich občanů k Americe. Zatímco Obamova podpora v západní Evropě stoupla na 80 - 90 procent, podpora pro Obamu ve středovýchodní Evropě je daleko více nejednoznačná, lidé mají vůči němu podezření a je podmínečná.

"Toto je obrat v americké politice o 180 procent," řekl Vondra ohledně raketové obrany. "Avšak nejprve jsme očekávali, že Spojené státy splní své závazky vůči nám. Pokud je nesplní, budou mít možná problémy získat podporu pro Afghánistán a další věci. Myslím, že hlavním důvodem je nadcházející Obamovo setkání s ruským prezidentem Medveděvem.

Jestliže nyní mají Středoevropané pocit, že je zradil Obamův Washington, možná se budou chtít více integrovat do Evropské unie.

Češi a Poláci mají pověst velkých euroskeptiků britského stylu. Velmi se obávají velkých evropských mocností, Německa a Francie. To by se nyní mohlo pomalu změnit.

"Vzhledem k americkému obratu o 180 stupňů, budeme se muset opravdu vážně soustředit na Evropu," řekl Alexandr Vondra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Svůj názor na tento článek můžete vyjádřit zahraničněpolitickému editorovi listu Guardian ZDE, případně autorovi článku Ianu Traynorovi ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.9. 2009