NATO nabídlo Moskvě spolupráci na obraně

18. 9. 2009

Severoatlantické společenství v pátek nabídlo Moskvě spolupráci při plánování obrany. Oznámilo, že raketové štíty, vyvíjené v USA a v Evropě, by mohly být integrovány do ruských systémů.

Bývalý dánský premiér Anders Fogh Rasmussen naléhal ve svém prvním projevu jako generální tajemník NATO, aby Rusko a Severoatlantické společenství zahájily bezprecedentní společnou analýzu současných bezpečnostních rizik ve světě.

Rasmussen konstatoval, že je jeho cílem, aby se Spojené státy, evropští spojenci v NATO a Rusko, podílely na integrované raketové obraně, která by neutralizovala možné nebezpečí od útoků raketami ze zemí, jako je Írán.

"Naše země a naše armády budou zanedlouho zranitelné útoky raketami od třetích stran," řekl Rasmussen ve svém projevu v Bruselu.

"Měli bychom zkoumat potenciál jak propojit ve vhodnou dobu protiraketové obranné systémy USA, NATO a Ruska. Jak NATO, tak Rusko mají množství zkušeností v oblasti protiraketové obrany."

Rasmussen přiznal, že nemá technické a vojenské znalosti pro takovou integraci, ale dodal: "Nejvýznamnější věcí je teď vyslat politický signál."

Rasmussen požadoval nový začátek ve vztazích s Ruskem, pro roce napětí po loňské válce mezi Ruskem a Gruzií. Jeho iniciativa byla zjevně koordinována s Washingtonem a jeho projev silně odrážel to, co diplomaté charakterizují jako "nový realismus" v zahraniční politice Baracka Obamy.

Ruský premiér Vladimír Putin, silný odpůrce středoevropského raketového štítu, pochválil americké rozhodnutí zrušit evropský raketový štít jako "správné a odvážné". "Nejnovější rozhodnutí prezidenta Obamy má pozitivní důsledky," dodal Putin.

Dmitrij Trenin, šéf Carnegieho nadace v Moskvě a čelný ruský analytik pro zahraniční politiku a bezpečnostní otázky, uvedl, že rozhodnutí Bílého domu zrušit evropskou protiraketovou obranu by mohlo vést k nové éře spolupráce Ruska se Západem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.9. 2009