Ynet News: Rusko dalo USA lekci

15. 8. 2008

"Kdyby si Bush dovedl představit nové rozdělení světa, netrval by na umisťování svých raket v České republice a Polsku"

KD - Rozhodnutí Moskvy tváří ukázat Gruzii svaly mělo upozornit Západ a zejména Washington, že se nemá míchat do věcí na ruském dvorku, napsal Orly Azoulay na izraelském serveru Ynet News, který je elektronickým dvojčetem deníku Yediot Achronot.

Saakašvili si byl jist, že má v Bílém domě spolehlivého přítele. Takového, který mu v krizových dobách přijde na pomoc. Když ale přišla hodina pravdy a Saakašvili potřeboval pomoc Washingtonu, obdržel vesměs jen hezká slova.

Prezident Bush a jeho administrativa byli tváří v tvář signálu Ruska, že nikomu nedovolí získat ani stopu území pod jeho kontrolou, naprosto bezmocní -- stejně jako když prezident Kennedy nedovolil Sovětskému svazu ponechat rakety na Kubě.

Bush měl ministryni zahraničí, která je expertkou na bývalý Sovětský svaz, ale byla zrovna zaměstnána problémy v Iráku a izraelsko-palestinským konfliktem a nedokázala prezidentovi vysvětlit, že studená válka skončila. Bush, který se v zahraniční politice příliš nevyzná, si neosvojil fakt, že vznikl nový světový řád.

Rusko čekalo na Bushe za rohem: Moskva je velkým vítězem války s Gruzií, i kdyby jen v tom smyslu, že dala Bushovi a jeho administrativě lekci z mezinárodních vztahů. Kdyby si Bush dovedl představit nové rozdělení světa, netrval by na umisťování svých raket v České republice a Polsku. Došlo by mu také, že by měl ustoupit v otázce Kosova, pokud chce, aby s ním Rusové spolupracovali v íránské otázce.

Bushovy hrozby, že vztahy mezi Washingtonem a Moskvou jsou v ohrožení, Rusko pobavily. Rusové velmi dobře vědí, že jim hrozil nenabitou zbraní. Pokud chce Washington prosadit sankce proti Teheránu, potřebuje Moskvu více než kdykoliv předtím.

Rusko patrně brzy zesílí tlak na bývalé státy Sovětského svazu a může dokonce být schopno svrhnout gruzínského prezidenta a nahradit ho loutkovým režimem s podporou Kremlu. Musíte být věčným optimistou, abyste si mysleli, že teď, když vyšla najevo slabost USA, budou Polsko a Česká republika souhlasit s umístěním amerických raket na svém území.

V této válce Rusko zvítězilo a Spojené státy byly ostudně poraženy. Od nynějška všechny postsovětské státy vědí, že od Washingtonu mohou očekávat jen hezká slovíčka.

Russia teaches US a lesson ZDE