Odpálilo Rusko taktické rakety na tři místa v Gruzii?

16. 8. 2008 / Karel Dolejší

Před několika dny server Kavkazskij uzel v přinesl informaci, že Rusové prý do Jižní Osetie přivážejí raketomety Uragan a taktické rakety Točka-U (NATO SS-21 'Scarab'). Zdá se, že přinejmenším druhý typ zbraně mohli také několikrát použít. Svědčí o tom přinejmenším zmatečná zpráva gruzínského ministerstva vnitra, o níž informoval server Civil Georgia. Anebo je také všechno ještě úplně jinak.

► Podle mluvčího ministerstva Šoty Utiašviliho prý Rusové odpálili rakety Iskander (NATO SS-26 'Stone') na Poti, Gori a ropovod Baku-Supsa. Dokumetovat to má snímek Nestana Ceškaladzeho, na němž je zachycena pomačkaná plechová roura ležící na osobním automobilu gruzínské policie.

◄ Raketa Iskander je ovšem vyrobena ze speciálního kompozitního materiálu pohlcujícího radarové záření, takže není žádná šance, aby vypadala tak, jak tvrdí gruzínské úřady. Navíc je i jinak tvarovaná -- aerodynamická kormidla jsou umístěna na samém konci trupu a mají trojúhelníkový tvar. A kromě toho všeho má Iskander při zásahu kruhovou odchylku od cíle jeden metr. Myslí si snad někdo, že Rusové odpálili taktickou raketu na policejní automobil v Poti? Iskandery tvoří jednu z možných odpovědí na protiraketové základny v ČR a Polsku...

Šrot na snímku reportéra listu Batumelebi ovšem docela dobře může být pozůstatkem zastaralé rakety Točka. Materiál, tvar a umístění stabilizátorů nasvědčují tomuto vysvětlení. Kruhová odchylka od cíle činí v tomto případě asi 160 metrů. Jenže...

Jenže taktické rakety létají po balistické dráze poměrně vysokou rychlostí. Že by některá z nich dopadla takto naplocho a měla tak malou pohybovou energii, aby ze zasaženého policejního auta vůbec něco zbylo? Nemluvě už o tom, že její vlastní trup by se měl při nárazu rozložit na střepiny?

Rakety Točka byly ve výzbroji několika armád bývalé Varšavské smlouvy a nemusel být velký problém je ze skladů nakoupit a všelijak aranžovat. Například česká armáda systém vyřadila v roce 2000.

Ozve se někdo z bývalých obsluh této zbraně u 1. tankové divize z Terezína, 9. tankové divize z Jistebnic, 321. težké dělostřelecké brigády v Rokycanech nebo 6. raketového, později smíšeného raketového pluku v Jincích, aby se vyjádřil, zda by Točka po dopadu na cíl mohla vypadat takto?

Pozn. ŠOK: Tomu, že jde nejspíše o zbytky rakety Točka, nasvědčuje i průměr onoho zbytku. Raketa Iskander (NATO SS-26 'Stone') je totiž daleko větší... Délka raketového nosiče Točka 9M79 či 9M79-1 s hlavicí (NATO SS-21 'Scarab') je 6,4 m, průměr těla rakety 0,65 m. Iskander je 7.3 m dlouhý, průměr je 0,92 m. Srovnání .nabízí obrázek rakety Iskander vztyčené na přepravním nosiči. Dopadová rychlost rakety Točka je 1,8 km/s, rakety Iskander 2,1 km/s... Co by se stalo s autem, které by do pevné zdi najelo rychlostí 7560 km za hodinu, si dovede kdokoliv soudný domyslet. Jak je možné, že si to nedomyslel někdo v případě rakety dopadlé na vozidlo gruzínských policajtů? ►

Související články