Musejí Američané kvůli svým zatraceným prezidentským volbám skutečně destabilizovat celý svět?

17. 8. 2008 / Uwe Ladwig

Gruzínské vojsko zaútočilo, ruské vojsko reagovalo. Co se stalo, stalo se, a bylo z toho, co se mohlo očekávat. Každá strana interpretuje dění podle svého stanoviska a hlediska na minulost, přítomnost a budoucnost. Jedním s tím spojeným, ale srozumitelným problémem se zdá být, že lobbisté amerických republikánů potřebují nějaké ohrožení světa, aby voliči podpořili jejich kandidáta na amerického presidenta. Zajímavé jen bude, kolik tvůrců veřejného mínění jim na to skočí.

(Uwe Ladwig byl dlouhá léta ekonomickým ředitelem jedné velké nadnárodní elektronické společnosti pro Evropu. Žije v Hamburku.)

Známe z reakcí některých čtenářů Britských listů, že si asi dost lidí v ČR myslí, že každý kritik neoliberalistických ekonomů a amerických politiků je komunista, anebo alespoň "Sověty" placený agent. Proto bych chtěl úvodem této poznámky naznačit, že jsem nikdy nebyl komunistou, nejsem komunisty placen a ještě dnes jsem dost naštván z historických důvodů, že Rusové zlikvidovalii zajímavý ekonomický pokus spojit socialistickou politiku s principem demokracie v nějaké "třetí cestě". (Ano, myslím tím Pražské jaro, jsem totiž ekonom, a proto by mě to zajímalo.) Ano, jsem vlastně dodnes hodně zaujatý proti Rusům, nemyslím ale, že by to znamenalo, že jim musíme klást vinu za všechny špatnosti světa a myslet si, že naopak Američané mají ve všem pravdu.

Tohle jsem si uvědomil, když jsem četl nejrůznější komentáře k situaci na Kavkaze. Musím přiznat, že se vůbec nedivím, že si Američané stěžují, že Rusové poslali do Gruzie své vojáky. Jsem přesvědčen, že bez amerických příslibů podpory by Michail Saakašvili do Jižní Osetie svá vojska nikdy neposlal.

O tom však George Bush a Condoleezza Ricová nemluví, stejně jako v téhle souvislosti nemluví o tom, že poslali ze lživých důvodů americké vojáky do Iráku. Co ale udělali Rusové, co Američané nedělali a nedělají v Iráku? Ruští vojáci už v Jižní Osetii byli oficiálně rozmístěni, na základě platných mezinárodních dohod. Dimitrij Medvěděv a Vladimír Putin měli aspoň teoreticky důvod bránit a chránit nejen své vojáky, ale taky lidi své národnosti, kteří žijí v té části Gruzie.

Jak by se podle tohohle srovnání mělo naložit s USA? Jak to, že si Američané myslí, že by zrovna s nimi mohl ještě někdo spolupracovat, když podle nich spolupráce s Rusy prý už teď není možná? Vždyť to, co udělali Američané v Iráku, je přece o hodně horší a o hodně protizákonnější než to, co udělali nyní Rusové v Gruzii.

A jak je možné, že někteří novináři v ČR, ale i v Německu hrají v tomto falešném divadýlku svou roli a tleskají nejen Bushovi, ale i Saakašvilimu? U amerických Republikánů mě to nepřekvapuje. V jejich hře (o Jižní Osetii v souvislosti s principem hry jsem psal ZDE ) mají jediný význam pouze nadcházející americké prezidentské volby. Proto americkým republikánům nejde v Gruzii o údajnou spravedlnost. Jde jim o to, aby vytvořili u amerických voličů dojem, že je světový mír ohrožen, a to nejen na Kavkaze. Ano, "zlí Rusové" jsou to, co republikáni potřebují pro svou prezidentskou kampaň, a proto musí být proti Rusům vznesena co nejtěžší obžaloba. Zajímavé, kolik komentátorů to už sežralo i s navijákem.

Skutečně to vypadá, že američtí republikáni chtějí destabilizovat svět jen proto, aby jejich kandidát vyhrál prezidentské volby. Někdy se ale ukazuje, že se těmto profesionálním hráčům všechno nepovede. Povšimněme si té výtky Saakašviliho, že právě západoevropské státy jsou prý vinny, že Rusové intervenovali v Jižní Osetii.

Proboha, Saakašvili, který nechal zničit město Cchinvali a mordoval tam civilisty, si stěžuje, že mu Rusové zabránili v tom, aby dál nerušeně plnil své zločinecké ambice. Poté, co Saakašvili vznesl vůči Západoevropanům tuto absurdní výtku, by ho měli přestat podporovat ti politikové, kteří nedůvěřují Rusům! Vždyť přece to byl proboha on, Saakašvili, který nechal vraždit obyvatelstvo Jižní Osetie a nyní si stěžuje, že mu bylo zabráněno, aby svou špinavou práci dokončil. Nemyslíte, že by to politikům a novinářům v USA a v EU, kdyby to nebyli pokrytci, mělo stačit k tomu, aby Saakašviliho veřejně obvinili z válečných zločinů?