Izvestija: Izrael slíbil neprodávat Gruzii útočné zbraně

15. 8. 2008

KD -- Izraelské ministerstvo obrany ustupuje od dodávek útočných zbraní do zóny gruzínskoosetinského konfliktu, napsali Jekatěrina Zabrodina a Jurij Politov v ruském deníku Izvestija. Vojenská spolupráce s Gruzií sice bude pokračovat, ale musí se podřídit přísné kontrole izraelské vlády. Potvrdila to šéfka ministerstva zahraničí Cipi Livni.

Izrael předtím Gruzii poslal různé technické zařízení vojenského charakteru (například zařízení na likvidaci protitankových min) a bezpilotní letouny. Tbilisi tak získalo průzkumná zařízení Hermes 450a Skylark.

Paní Livni současně s tímto krokem zaujala neutrální pozici k jihoosetské otázce a zdržela se podpory oficiálního vedení v Tbilisi. To má i vnitropolitický důvod: Ministryně potřebuje podporu izraelského obyvatelstva ruského původu v boji o post předsedkyně vládní strany Kadima a následně i premiérky.

Co se týče zákazu dodávek zbraní do Gruzie, Izrael má k němu další důvod. Příští týden Moskvu navštíví syrský prezident Bašár Asad, jehož země patří k největším odběratelům ruských zbraní. Izraelská strana teď zjevně očekává vstřícné kroky Moskvy.

Je známo, že Izrael byl jedním z hlavních dodavatelů zbraní do Gruzie -- spolu s USA a Ukrajinou. Podle některých údajů izraelské společnosti prodaly Tbilisi vojenskou techniku v hodnotě 200 miliónů dolarů. Jeden z bezpilotních výzvědných letounů izraelského původu byl sestřelen v březnu tohoto roku nad Abcházií a ruské orgány se poté oficiálně obrátily na Izrael s prosbou o zastavení dodávek zbraní do Gruzie.

Izraelské ministerstvo zahraničí se ze zmíněného důvodu snažilo vyvinout tlak na silová ministerstva. Ale teprve když gruzínskoosetinský konflikt přešel do horké fáze, Izrael ustoupil. Ministr obrany Ehud Barak se přitom pokusil lavírovat mezi Moskvou a Tbilisi na úrovni vyjádření "Gruzie je přátelskou zemí a přátelé se v nouzi neopouštějí. Ale i Rusko považujeme za stát s velkým vlivem ve světě, a je pro nás důležité zachovat s ní dobré vztahy." Dodejme, že Izrael nebyl největším dodavatelem zbraní do Gruzie. Tbilisi ledacos nakoupilo na Ukrajině a v zemích bývalé Varšavské smlouvy. Saakašviliho režim aktivně zásobovaly zbraněmi také USA, Řecko a Turecko.

Celý článek У Саакашвили останутся только "жаворонки-шпионы"? ZDE