BBC: Jak oddělit v gruzínsko-ruské válce fakta od nesmyslů

15. 8. 2008

Za poslední týden se vedou na hranicích Gruzie a Jižní Osetie dvě války: válka vedená vojenskými prostředky, a pak válka o média. V obou se BBC octla v samém ohnisku dění, píše v editorském blogu BBC redaktor Jon Williams.

V úterý v časných ranních hodinách viděli diváci čtyřiadvacetihodinového zpravodajského okruhu BBC World News (Mezinárodní zpravodajství) dosti zvláštní pořad: náš reportér Nik Gowing vysílal živě rozhovor s gruzínským prezidentem Saakašvilim. Ten tužkou - jako v jednom britském komediálním seriálu z druhé světové války - znázorňoval údajný postup ruských vojsk. Byly tři hodiny ráno. Prezident Saakašvili za poslední týden poskytl společnosti BBC asi půl tuctu rozhovorů.

Pro BBC je důležité mít přístup k někomu tak vlivnému, protože to musí být součástí našeho zpravodajství. Avšak takto blízký přístup s sebou nese nebezpečí. Musíme si dávat pozor, aby bylo naše vysílání vyvážené. Naštěství BBC měla za minulý týden možnost odvysílat také rozhovory s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, náměstkem premiéra panem Ivanovem, a v pátek jsme divákům BBC přinesli živý rozhovor s jedním ruským generálem, který seděl ve studiu v Moskvě a hovořil plynnou angličtinou. Zase jedno prvenství.

Ale válke není nebezpečná, je také špinavá. Oddělit fakta od výmyslů je obtížné - ale je to nesmírně důležité. 10. srpna konstatovalo ruské televizní vysílání v angličtině Russia Today, že počet mrtvých v Jižní Osetii se blíží 2000. I když má BBC reportéra v Tbilisi - a rychle jsme ho doplnili dalšími reportéry v Moskvě a v Londýně - ukázalo se, že dostat se do Jižní Osetie je obtížnější.

Včera byli kolegová z dánské a kanadské televize okradeni na hranici. Není bezpečné cestovat z Tbilisi do Cchinvali v Jižní Osetii, což je prý scéna naprosté zkázy, kterou způsobili Gruzínci, jak říkají Rusové. Teprve až ve středu - šest dní po začátku konfliktu - se konečně dostal tým BBC do Jižní Osetie a mohl se přesvědčit na vlastní oči, jak to tam vypadá, ale pouze za asistence ruských vojáků. Je jasné, že v Gruzii i v Jižní Osetii došlo k velkému utrpení, ale nepodařilo se nám ověřit to číslo 2000 mrtvých.

Četné komentáře diváků a posluchačů pod tímto článkem si stěžují, že je BBC příliš proamerická a protiruská.