Zatímco Ukrajina či Polsko dělají silná proamerická gesta, Turecko chce podporovat Kreml

15. 8. 2008

ŠOK│ Turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan přijel do Moskvy a setkal se Dmitrijem Medveděvem a Vladimirem Putinem. Erdogan vyjádřil podporu pro ruskou akci v Osetii a Abcházii. Turecko má totiž zájem na stabilitě v oblasti Kavkazu, přes který do Turecka proudí hlavní přísun ropy. Kromě toho Ankara, reprezentovaná nyní umírněně islamistickou Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP), která ve volbách získala 47,6% hlasů, je podrážděna z akcí USA, destabilizující situaci v regionu i v samotném Turecku. Poplach v Turecku vyvolává zejména americké přání udělit nezávislost iráckému Kurdistánu.

Obavy má Turecko i z informace, že nový stát plánuje zvětšovat na úkor tureckých regionů, obydlených Kurdy. "Přijel jsem, abych ukázal solidaritu Turecka s Ruskem", vyjádřil se naprosto nedvojsmyslně Erdogan. "Situace v Osetii umožňuje turecké vládě nový úhel pohledu na vztahy mezi našimi zeměmi, solidaritu , která má velký význam pro celý region", komentoval nejnovější vývoj profesor politických věd na Bilkent University, Ersel Aydynly. Přes Gruzii prochází klíčové produktovody: Ázerbájdžán-Tbilisi-Ceyhan a Baku-Tbilisi-Erzerum. Ankara má zájem i na budování plynovodu "Blue Stream "z Ruska do Turecka pod Černým mořem. Na rozdíl od USA má Rusko objektivní zájem na zachování stability v oblasti Kavkazu a Černého moře, konstatoval expert pro ruskou pobočku Handelsblattu, RBK Daily.

Турция поддержит Россию ZDE

Dosavadní moc armádních představitelů vyvolala během neúspěšné volby nového tureckého prezidenta v červenci loňského roku negativní reakce ze strany EU, protože jednoznačná kontrola armády civilními složkami je jedním z kritérií pro vstup do Unie, o nějž Turecko dlouhodobě usiluje. Do ulic tehdy na podporu sekulárních tradic vyšly statisíce lidí a armáda vyjádřila odhodlání bránit odluku církve od státu. A jestliže armáda reprezentuje v Turecku NATO, hledá Erdogan spojence jinde...