Mluvčí ruského ministerstva obrany hovořil v BBC o situaci v Gruzii:

"V Gruzi nebojujeme"

14. 8. 2008

Je příměří, dohodnuté mezi Gruzií a Ruskem, myšleno vážně? Reportéři informují o tom, že ve čtvrtek bylo slyšet u města Gori výbuchy a sporadickou střelbu. A Rusové tvrdí, že správu předají Gruzíncům, teprve až bude obnoven pořádek. Pořad rozhlasu BBC vysílal v poledne ve čtvrtek rozhovor s mluvčím ruského ministerstva obrany, generálplukovníkem Nikojalem Uvarovem. Řekl v BBC toto:

Nikolaj Uvarov: Gori je hlavní gruzínskou vojenskou základnou. Když gruzínská armáda město Gori opustila, všechny zbraně, veškerá munice, množství vozidel, to všechno bylo zanecháno na místě. Bohužel, město Gori opustila i gruzínská policie. Stejně jako místní úřady. Takže když bylo vyhlášeno příměří, naše výzvědné jednotky s překvapením zjistily, že je celé město prázdné. To město nikdo nespravuje. Přesto, že je tam spousta civilistů.

Naše výzvědné jednotky okamžitě informovaly naše velitele, aby se něco udělalo s těmi obrovskými zásobami zbraní. Poslali jsme tam několik jednotek, aby s tím něco udělaly. Vyzvali jsme gruzínskou komunální správu, aby se do města vrátila. Aby dál spravovala civilní obyvatelstvo, město, a tak dál. Musím říci, že celá infrastruktura Gori je nepoškozena, nedotčena. Jde elektřina, teče voda. Fungují i ostatní služby.

V současnosti se gruzínské úřady pomalu navracejí a přebírají zpět správu nad městem, včetně policie, ozbrojené gruzínské policie. Pomalu přebírají zase správu nat tím městem.

Moderátor: A vy říkáte, že až se to stane, ruské jednotky se stáhnou?

Nikolaj Uvarov: Samozřejmě, absolutně. Jistě.

Moderátor: Podílejí se vaše jednotky kolem města Gori od zavedení příměří na nějakých bojích?

Nikolaj Uvarov: Ne. Pokud vím, tak ne.

Moderátor: Říkáte, že jste tam, abyste obnovili pořádek, ale lidskoprávní organizace Human Rights Watch tvrdí, že v Gori v četných případech docházelo k násilí, za což nesou vinu Rusové.

Nikolaj Uvarov: Když říkají Rusové, kdo jsou ti Rusové? To město úplně opustily všechny zákonnost vynucující orgány. Policie, armáda, civilní autority. Něco se může stát na každém rohu a my nemůžeme do ulic tohoto města posílat vojáky . Možná se tam něco děje. Možná, že jsou tam nějací piráti. Ale my nemůžeme ovládnout každou ulici, každý dům, každé město. Naším hlavním cílem bylo zabezpečit zbraně a munici. V kasárnách.

Moderátor: Neměli jste ale povinnost ochraňovat civilisty?

Nikolaj Uvarov: Ale to je gruzínské území! My ho neokupujeme.

Moderátor: Ano, ale jste tam!

Nikolaj Uvarov: Ale to je povinnost Gruzínců zajistit tu bezpečnost. V první řadě.

Moderátor: Ale když oni tam nejsou a vy tam jste, není to vaše odpovědnost?

Nikolaj Uvarov: My jsme ale vůbec ani neplánovali své jednotky tam vyslat. Jediné, co jsme tam udělali, jsme zajistili opuštěnou vojenskou výzbroj a munici.

Moderátor: A co černomořské město Poti? To vůbec není blízko Jižní Osetie ani Abcházie. A přesto ve čtvrtek v poledne přicházejí zprávy, že v tom městě jsou ruské jednotky.

Nikolaj Uvarov: Víte, ruské výzvědné jednotky tam byly před dvěma dny. Od té doby jsme se odtamtud stáhli a pokud vím, není tam jediný ruský voják.

Moderátor: Takže vy říkáte, že ty zprávy jsou falešné.

Nikolaj Uvarov: Pokud vím.