GRUZIE: MANIPULACE POJMY

Důstojník UNOMIG varoval OSN včas, že Abcházie bude obsazovat roklinu Kodori

16. 8. 2008

ŠOK│ Zatímco česká média používají pro označení Abcházie a jižní Osetie manipulativní označení "odštěpenecké provincie" v duchu propagandistických materiálů, připravených českými diplomatickými spindoktory z AMO a ministerstva zahraničí, gruzínské ministerstvo vnitra je objektivnější. Oba regiony nazývá "osamostatněnými kraji". Vyjadřuje to lépe jejich status i faktickou dlouhodobou neschopnost Gruzie tento stav změnit.

To alespoň vyplývá z informací gruzínského ministerstva vnitra, popisující odchod pozorovatelů UNOMIG z pozic, kde měli sledovat, "kdo si začal". Od toho tam byli... Dochází tak ke gruzínskému potvrzení ruských zdrojů, které kritizují pozorovatele OSN na misi UNOMIG ze skandálního selhání. Dochází tak i k potvrzení toho, že Gruzie dlouhodobě tyto regiony nekontroluje, neboť nerozporovala, že disponují vlastním, na Gruzii nezávislým vojenským letectvem...

"Vojenští pozorovatelé UNOMIG hlásí pokračující vojenskou přípravu abcházské vlády na vojenskou akci v horní části údolí Kodori, pravděpodobně zítra ráno, neboť v oblasti už probíhá dělostřelecká příprava," prohlásil Edmond Mulet, asistent generálního sekretáře OSN pro mírové operace 9. 8. 2008 ráno. S novináři mluvil poté, co informoval o situaci v Abcházii Radu bezpečnosti OSN. Abcháské úřady informovaly kancelář OSN Suchumi v 9:30 a žádaly je, aby stáhla jejich 15 vojenských pozorovatelů z rokliny Kodori.

"Jelikož jsme věděli, že co se stalo s pozorovateli OBSE v jižní Osetii, kteří se ocitli v křížové palbě, tak padlo rozhodnutí stáhnout naši hlídku z průsmyku Kodori", prohlásil Mulet. Abcházské úřady potvrdily, že Abcházie zahájila palbu z děl v směru gruzínských pozic v průsmyku, ale popřely ruskou účast na útoku tvrzením, že letecké útoky uskutečnily abcházské letouny. Oba "osamostatněné kraje" mají bilaterální dohodu o vzájemné spolupráci, včetně v obrany a bezpečnostních záležitostí.

CIvil.ge, 10. 8. 2008: Abkhaz Attack on Kodori Expected -- UN Diplomat ZDE