Sergej Magid: Nikdy jsem nebyl okupantem Československa!!

14. 8. 2008

Vážená redakce BL! Vehementně protestuji proti tomu že ve vašem dnešním materiálu "Věříme vám, věřte nám!" jsem označen jako "sovìtský okupant Sergej Magid".

Ve věku 19 roků jsem byl narukován do Sovětské armády jako občan SSSR a bez mého souhlasu poslán do "mírové mise" do Československa. Od svých 16 roků jsem zaujímal antikomunistický a antisovětský postoj, byl jsem souzen během své služby v Sovětské armádě jako "nepřítel lidu" (roku 1967) a byl jsem za rok poslán do ČSSR jen proto, že jsem byl radistou 1 třídy, který v té jednotce právě chyběl. Byl jsem od samého začátku proti jakékoli invazi do ČSSR, prožil jsem svůj osud jako peklo, celý svůj život (teď' je mi 61) zůstávám věrný právě československým ideálům 1968 roku, to znamená pro mne filosofie K.Kosíka, I.Svitáka, E.Goldstuckera a dalších velkých transformátorů "reálného socialismu" v humanismus s lidskou tváří.

Když jsem se vracel domů, armáda ostře odmítla vydat mi potřebné doporučení pro nástup na vysokou školu, což byla povinna udělat. Ale i tak jsem začal studovat na katedře angličtiny filologické fakulty Leningradské univerzity. V roce 1972 byl jsem za antisovětské chování z univerzity vyloučen, byl jsem několikrát zatčen, když Leningrad navštívil Brežněv, ke mně domů přicházeli milicionáři a nařizovali mi celou tu dobu sedět v bytě a neukazovat ani nos do ulic Leningradu. Byl jsem členem několika podzemních antimarxistických, antikomunistických a antisovětských kroužků a spolků, odmítali mě zaměstnat jako antikomunistu a jako žida, dělal jsem nočního hlídače, existoval jsem jako sociální outsider a byl jsem naprosto vykořeněn z obyčejného lidského života.

Přijel jsem konečně do Československa jakožto do demokratické evropské prozápadní země právě proto že tady jsem poznal politické a filosofické ideály svého mládí. A vy teď' píšete pro celou republiku "sovětský okupant Sergej Magid".

Prosím vás, je mi z toho všeho na blití, s prominutím. Meli byste se přede mnou omluvit, protože právě takoví lidé jako já (a bylo jich v Sovětské armádě hodně) byli a jsou skutečnýmii oběťmi studené války. Koneckonců jste zvítězili a celý normální svět byl s vámi, my prohráli na celé čáře, protože všichni byli proti nám: v Československu Češi, v SSSR - sovětští občané.

Vždycky jsme byli v neuvěřitelné izolaci a o samotě, v ledové samotě. V článku o mne v televizní příloze Lidových novin bylo napsáno "v kůži okupanta". Je to správný výraz. Byl jsem v kůži okupanta stejně jako vy jste byli v kůži socialistických bratrů Sovětského svazu.

A stejně jsem nebyl okupant, jako i vy jste v podstatě nebyli těmi "bratry SSSR". Takže, velice vás prosím, smažte to hanlivě a urážlivé označení a už nikdy to vůči mě nepoužívejte. Děkuji za pochopení.

S pozdravem.

Občan České republiky a Evropské unie

Sergej Magid.

Pozn. red. Reakce pana Sergeje Magida dokazuje, jak nebezpečné je posuzovat lidi na základě "kolektivní viny" či rasové, nebo etnické příslušnosti. Hluboce se mu omlouváme.