Nevzdělanci u moci

14. 8. 2008 / Štěpán Kotrba

Už několikrát jsem říkal, že méně je někdy více. Názor senátora Tejnory o "vojenské agresi Ruska proti Gruzii" mezi tyto bláboly patří. To je tak, když se nevzdělanec dostane k moci. Škoda komentáře. Vysvětlivka je ale nutná.

Ruská vojska byla na území Gruzie od devadesátých let se statutem a odpovědností mírových sborů SNS a OSN (UNOMIG) na základě mezinárodních dohod: od roku 1992 v Jižní Osetii a od roku 1994 Abcházii. Tyto mezinárodní smlouvy jsou pramenem mezinárodního práva. Na základě dalších smluv má Rusko v Gruzii vojenské základny s exteritoriálním statutem. Proto je jejich zásah po útoku toho proamerického hlupáka Saakašviliho na Osetii naprosto v souladu s jejich mandátem a mezinárodním právem. Prostě a jednoduše: čekali, až se dočkali. Ševarnadze by jim tu radost nikdy neudělal. Na to je všechny až příliš dobře znal.

Občas jsem nucen se stydět za úroveň českých politiků. Skoro ve všech stranách. Dávat hloupost tak okatě veřejně najevo je mezinárodní ostuda. Tak velký klub, jakým je senátorský klub ODS, by si mohl zaplatit za padesát tisíc měsíčně experta na diplomacii/mezinárodní právo, který by jim vysvětlil, kde jsou meze jejich veřejně formulovaných názorů, aby nebyli za úplné blbce.

Panu senátorovi Tejnorovi lze doporučit jen, aby si pro své sebevzdělání přečetl například stanovisko slovenského křesťanského a konzervativního politika, exministra spravedlnosti SR Jána Čarnogurského:

Gruzínsko, po prvé, porušilo túto dohodu tým, že vtrhlo na územie Južného Osetska - nemalo na to žiadne medzinárodnoprávne oprávnenie; a po druhé, Gruzínsko použilo proti mestu Cchinvali, v ktorom neboli žiadne vojenské zariadenia, kaťuše. Zabilo tam, ako sa uvádza, do 2000 civilných obyvateľov: to je proste vojnový zločin. Na základe tohto Rusko nielenže bolo oprávnené, ale bolo povinné zasiahnuť na ochranu civilných obyvateľov - a Rusko zasiahlo"

Dnes.sk: Čarnogurský: Gruzínsko porušilo medzinárodné právo ZDE

Toho určitě ze "svazáctví" nebude podezírat ani občanský demokrat, senátor Tejnora. Není bez zajímavosti, že podle zpráv, které máme ze Slovenska, Čarnogurského názor nemohl vyjít v tamních tištěných médiích... Prostě - nevyšel a určitě ne proto, že by se bývalý ministr nesnažil, nebo že by mu v tom sociálně demokratický premiér Fico bránil. O stavu slovenské žurnalistiky to vypovídá dostatečně, i bez "kontroverzního" tiskového zákona, vůči němuž slovenští šéfredaktoři tak vehementně v zájmu "obrany svobody slova" protestovali.