Amerika splnila polské požadavky, které dosud odmítala

Polsko a USA podepsaly předběžnou dohodu o protiraketové obraně

14. 8. 2008

Polsko podepsalo předběžnou dohodu s USA o plánech na umístění části kontroverzního projektu protiraketové obrany na svém území, informuje společnost BBC.

Spojené státy umístí v Polsku 10 antiraket a Polsko za to dostane pomoc při modernizaci své protiletecké obrany.

Pozorovatelé podle BBC uvádějí, že dohoda zřejmě povede ke zvýšení napětí mezi USA a Ruskem, které americké plány na protiraketovou obranu odsoudilo.

Moskva zdůraznila, že projekt rozbije vojenskou rovnováhu v Evropě a varovala, že nemá jinou možnost, než na základny protiraketové obrany v Polsku a v ČR zamířit své zbraně. Korespondent BBC ve Varšavě předpokládá, že dohoda rozzuří Rusy, kteří jsou ostře proti budování americké protiraketové obrany.

Polští činitelé uvádějí, že po nedávné krizi v Gruzii Washington přijal polské požadavky. Polsko považuje Rusko za větší hrozbu své bezpečnosti než tzv. "teroristické státy" jako Írán.

Polský premiér Donald Tusk oznámil dohodu v polské televizi a pak ji podepsali náměstek ministra zahraničí Andrzej Kremer a hlavní americký vyjednavač John Rood.

Tusk uvedl, že Washington nyní souhlasí, že splní hlavní požadavky Varšavy oplátkou za svolení umístit 10 antiraket na bývalou vojenskou základnu v Polsku nedaleko Baltského moře.

Spojené státy souhlasily, že budou modernizovat polskou armádu a umístí v Polsku střely Patriot a posádku amerických vojáků.

Polsko požadovalo od USA rozsáhlou bezpečnostní pomoc, protože argumentovalo, že Moskva hrozí, že na americkou protiraketovou základnu v Polsku zaměří své rakety.

USA podepsaly dohodu s ČR o protiraketové obraně letos v červenci. Systém má být v provozu přibližně v roce 2012.

Podrobnosti v angličtině ZDE