7. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 10. 2005

Požadoval předseda Rady BBC, aby byl propuštěn slavný moderátor?

V Británii vznikl nový skandál kolem BBC. John Kampfner, šéfredaktor týdeníku New Statesman, vydal široce citovaný článek, v němž tvrdí, že Michal Grade, předseda Rady BBC, si přál, aby byl z BBC vyhozen známý a energický moderátor John Humphrys, klíčový novinář silně poslouchaného ranního publicistického pořadu rozhlasu BBC Radio Four Today, poté, co v jednom svém projevu na soukromé recepci "zesměšňoval" labouristické politiky. Tuto informaci přinesl deník Times, který je většinou proti BBC (jeho vlastníkem je magnát Rupert Murdoch, provozující konkurenční soukromou televizi Sky). (Když to vyšlo najevo, Humphrys byl uvnitř BBC ředitelstvím kritizován, ale sdělovací prostředky se za něho ostře postavily, tak BBC s kritikou umlkla.)

Generální ředitel BBC Mark Thompson v bezprecedentním emailu zaměstnancům BBC Kampfnerovo obvinění označil za lživé, Kampfner však při svém obvinění nadále stojí. V časopise New Statesman napsal Kampfner mimo jiné toto:

Podle celé řady osob, které se s touto věcí dostaly do styku, předseda Rady BBC Michael Grade zatelefonoval onoho víkendu (kdy vyšla najevo informace o údajném Humphrysově "zesměšňování" labouristických politiků) několika ředitelům BBC a požadoval, aby byl Humphrys z pořadu "Today" propuštěn. Další telefonáty se uskutečnily mezi 14 vysokými řediteli BBC, žádný z nichž nevěděl, co si počít. Generální ředitel Mark Thompson byl ochoten s Gradem souhlasit, ale následujícího pondělí, když viděl zuřivou reakci ostatních sdělovacích prostředků, především listu Daily Mail na tlak vlády na BBC, změnil názor. Nakonec byl Humphrys jen mírně napomenut, avšak interní informované kruhy dobře vědí, jak velký význam měla tato epizoda: šlo o kalibraci dvojího, konkurenčního strachu - ministrů a mediálních magnátů.

Grade ani neskrývá svůj hněv, že Thompson nešel dál. Ani neskrývá svůj odporu vůči "nekooperativním" novinářům. Zastává názor, který je nyní v malém, ale vlivném kruhu lidí módní, že totiž britští novináři jsou "problémem" a že by se měli vůči veřejným činitelům, zejména politikům, chovat uctivěji. "Michael by chtěl, aby byl propuštěn z BBC nějaký opravdu vlivný novinář, aby tím dokázal ministrům, že jeho nová strategie řízení BBC má zuby," konstatoval vysoký šéf BBC. "Humphrys by byl vhodnou obětí."

(...) Nejjasnější důkaz, že BBC ztratila odvahu, přišel dne 27. dubna 2005, uprostřed všeobecných voleb. Toho dne obdržel Mark Byford, Thompsonův zástupce a muž, který je odpovědný za novinářskou práci v BBC, prozrazený dokument - právní rozbor britského generálního prokurátora ohledně nelegálnosti útoku na Irák. Byl to novinářský dynamit. Namísto toho, aby tento materiál Byford předal svým nejlepším politickým reportérům, dal ho diplomatickému korespondentu, aby ho zkontroloval. To umožnilo, aby tuto informaci jako první zveřejnily konkurenční Channel Four News. Mnoho vysokých novinářů z BBC, všetně politického editora Andrewa Marra, nesmírně zuřilo. Byford, muž, který, jak je známo, se vyjádřil, že úkolem BBC není přinášet exkluzivní informace, nedávno dostal prémie ve výši 94 000 liber. Zatímco zaměstnanci BBC jsou propouštěni - to je také součástí Gradovy a Thompsonovy strategie zalíbit se Blairově vládě - většina vysokého managementu spěchá do banky se svými šeky.

Dalším příklad neuvěřitelné opatrnosti BBC přišel 28. září, kdy se televizní zpravodajství BBC v 18 hodin zmínilo jen nesmírně krátce o tom, že dvaaosmdesátiletý labouristický aktivista Walter Wolfgang byl vyveden z konferenčního sálu výročního sjezdu labouristů v Brightonu za to, že řekl během projevu ministra zahraničí Jacka Strawa hájícího útok na Irák slovo "Nesmysl!". Podvečerní zpravodajství komerční televize ITV mělo tuto zprávu jako otvírák a zpráva brzo dominovala veškerému zpravodajství. Nový politický editor BBC Nick Robinson prý vztekem "kopal do nábytku" a trval na tom, aby v dalších televizních zprávách BBC ve 22 hodin dostala tato zpráva tolik místa, kolik jí právem náleželo.

Zahraniční zpravodajství je také postiženo. Jedním z prvních Gradových rozhodnutí bylo zahájit hodnocení zpravodajství BBC o Evropské unii, protože je přesvědčen, že je příliš "proevropské". BBC také vytvořila novou funkci šéfa kanceláře na Blízkém východě, novináře v Londýně, který má uvádět zpravodajství z Blízkého východu "do širšího kontextu".

A pak přišla Katrina. Rupert Murdoch citoval Tonyho Blaira, který vyjádřil názor, že zpravodajství BBC ohledně hurikánu Katrina bylo "protiamerické". Někteří ředitelé BBC, včetně Byforda, pak telefonovali do Downing Street a ptali se, co mohou udělat, aby problém odstranili.

Umlčováním novinářů a záměrnou snahou vyhýbat se urážení vlády a establishmentu Grade, Thompson, Byford a jejich vysoce postavení kolegové zrazují své diváky a posluchače. (...)

Kompletní článek v angličtině ZDE

Generální ředitel BBC Mark Thompson popřel Kampfnerův článek mailem zaměstnancům BBC, v němž mj. uvedl:

Normálně vám nepíšu o nepřesných článcích o BBC v tisku - kdybych to dělal, musel bych vám psát pořád! Ale dnes vyšly články v Daily Telegraphu, v Timesech a v Daily Mailu poté, co John Kampfner publikoval svůj článek v New Statesmanu, který je tak naprosto falešný a zavádějící, že ho opravdu nemohu nechat bez dementi.

Tyto články zneužívají nedávné kontroverze ohledně Johna Humphryse jako "důkazů" a tvrdí, že BBC potlačuje své zpravodajství, aby se zalíbila vládě.

To je naprosto falešné a je to absolutní nesmysl. Ani já, ani můj zástupce Mark Byford ani žádný vysoký editor v BBC, ani předseda Rady BBC ani nikdo jiný se nepokouší nic cenzurovat ani změkčovat. Naopak, všichni zdůrazňujeme, že je pořeba, aby bylo zpravodajství BBC robustní, odvážné a korektní.

(...)

1. Článek v New Statesmanu tvrdí, že předseda Rady BBC zatelefonoval "několika ředitelům" onoho víkendu, co byly zveřejněny informace o projevu Johna Humphryse na soukromé recepci. Není to pravda. Předseda Rady BBC hovořil jen se mnou. Nenařizoval mi, abych propustil Johna Humphryse. Stejně jako já v té chvíli nevěděl, zda informace v tisku jsou pravdivé a jaký je kontext.

Zatelefonoval mi, že chce vydat stručné prohlášení, v němž uvede, že mě požádá, abych ho o věci později informoval. Řekl jsem mu, že požádám Marka Byforda, jako ředitele zpravodajství, aby věc vyšetřil a vyslechl samotného Johna Homphryse ohledně toho, co se stalo. A že se pak rozhodnu, co učinit a budu informovat o svém rozhodnutí Radu BBC.

(...)

2.New Statesman tvrdí, že "pak si telefonovalo 14 dalších ředitelů, kteří nevěděli, co mají dělat." To není pravda. Hovořil jsem jen s Markem Byfordem a Helen Boadenovou. Mark pak několikrát hovořil se Stevem Mitchellem, šéfem rozhlasového zpravodajství, v rámci svého vyšetřování. To je vše.

3. New Statesman tvrdí, že jsem v pondělí "změnil svůj názor" na propuštění Johna Humprhyse poté, když jsem viděl, jak na věc reaguje tisk. Absolutně to není pravda - tohle je otevřená lež.

(...)

4. New Statesman tvrdí, že vedení BBC vydalo příkazy, aby BBC "dělala všechno, aby se zalíbila ministrům, a nedělala nic, co by je rozhněvalo". To není pravda - a je to absurdní. Rád bych viděl takový příkaz. Cožpak si někdo vážně představuje, že kdybych já nebo kdokoliv jiný vydal takový příkaz, kdybych jen naznačil takovou politickou zaujatost, že by se o tom britská veřejnost nedověděla za několik milisekund? A takové instrukce bych stejně nikdy nevydal. Intenzivně podporuju naši redakční nezávislost jako každý novinář v BBC.

Kompletní dopis v angličtině ZDE

Jiný, odpolední, publicistický pořad rozhlasu BBC Radio Four PM, který se vysílá každý den od 17 do 18 hodin, moderuje reportér Eddie Mair. Ve čtvrtek v podvečer se tento pořad mj. zabýval i Kampfnerovým obviněním a defenzivní reakcí generálního ředitele BBC. V závěru pořadu vždycky moderátor Eddie Mair vyzývá posluchače, aby do pořadu telefonovali a emailovali své názory. Učinil to i tentokrát těsně před 18. hodinou. Dodal však ironicky: "Pište nám emaily o tom, co si myslíte. Ale, prosím vás, jen v nich nekritizujte vládu."

                 
Obsah vydání       7. 10. 2005
8. 10. 2005 Ptačí chřipka se zřejmě rozšířila už do Rumunska
9. 10. 2005 Více než 3000 osob zřejmě zahynulo při zemětřesení v jižní Asii
8. 10. 2005 Senát zakázal slovo "komunismus" Jan  Čulík
8. 10. 2005 Cejch Oldřich  Průša
9. 10. 2005 Zákaz slova "komunismus" je naprosto absurdní Boris  Cvek
9. 10. 2005 Evropský paternalismus je pro mě nepřijatelný Jan  Čulík
8. 10. 2005 Zdeněk Bárta v Senátu: Budu hlasovat proti iniciativě "Zrušte komunisty" Zdeněk  Bárta
31. 10. 2005
7. 10. 2005 Mluvčí nevědí, o čem mluví, a přesto mluví Štěpán  Kotrba
7. 10. 2005 El Baradei získal Nobelovu cenu míru
7. 10. 2005 Katolická církev už nebere Bibli jako zdroj pravdy
7. 10. 2005 Bible jako pramen inspirace ve 21. století Karel  Sýkora
7. 10. 2005 O křesťanském pohledu na Písmo Boris  Cvek
7. 10. 2005 George Bush: "Bůh mi přikázal, abych skoncoval s tyranií v Iráku"
7. 10. 2005 Bílý dům popírá, že by Bush byl k invazím inspirován Bohem
7. 10. 2005 Zázraky, které uctívá Itálie, jsou falešné
7. 10. 2005 Spánek sen Tomáš  Makaj
7. 10. 2005 To, co se tvrdí v médiích, jistě "musí být pravda" Bohumil  Kartous
7. 10. 2005 Požadoval předseda Rady BBC, aby byl propuštěn slavný moderátor?
7. 10. 2005 Darwin a "inteligentní design"
7. 10. 2005 Dětský ostrov zdravotnictví Michal  Vimmer
7. 10. 2005 O homosexuálech ve Španělsku
6. 10. 2005 Late towards the morning Karel  Hlaváček
6. 10. 2005 Vyhrožujete mi výpovědí Martin C. Putna
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba
7. 10. 2005 A New Book about Czechs and Slovaks in America
7. 10. 2005 Bienále + Bienále + Bienále = Tribienále (česká specialita) Petr  Jiška
7. 10. 2005 V Sin City nejde o boj Dobra a Zla Ján  Simkanič
7. 10. 2005 Zelení jsou v "normálu" Dušan  Lužný
7. 10. 2005 Lékaři nechtějí návrat socialismu Tomáš  Julínek
6. 10. 2005 Právní výbor EP doporučil zbavit poslance Železného imunity Daniel  Strož
6. 10. 2005 Co dělat, aby byl člověk šťastný?
6. 10. 2005 S komunisty se nemluvilo a už se mluví Václav  Žák
6. 10. 2005 Iná cesta a iný štandard v Británii Igor  Daniš
5. 10. 2005 Chvála podivných teorií... Štefan  Švec
5. 10. 2005 Literárky bez Patočky Štěpán  Kotrba
22. 11. 2003 Adresy redakce
8. 10. 2005 Hospodaření OSBL za září 2005

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2005 Požadoval předseda Rady BBC, aby byl propuštěn slavný moderátor?   
6. 10. 2005 Late towards the morning Karel  Hlaváček
6. 10. 2005 S komunisty se nemluvilo a už se mluví Václav  Žák
5. 10. 2005 Chvála podivných teorií... Štefan  Švec
3. 10. 2005 Pár slov o obsahu a formě Evropské unie Egon T. Lánský
3. 10. 2005 Je lepší výstavbu mešit podpořit, než jí bránit. Ale co odluka státu od církví? Lucie  Doleželová
3. 10. 2005 Na slepé víře program spravedlivé společnosti budovat nelze Michael  Kroh
3. 10. 2005 Chvála braku II aneb Definice braku Milan  Černý
30. 9. 2005 Nestraníci v politice Egon T. Lánský
30. 9. 2005 O nesmrtelné duši? Alex  Koenigsmark
30. 9. 2005 Zelení zvolení a VyVolení Milan  Daniel
29. 9. 2005 Sin City: alibistická oslava zvrácenosti Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Přepólovaná alternativa Ondřej  Slačálek
23. 9. 2005 Rifkinova zpráva o zániku jednoho amerického snu Josef  Brož
23. 9. 2005 Čin hodný Josepha Goebbelse   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2005 Požadoval předseda Rady BBC, aby byl propuštěn slavný moderátor?   
7. 10. 2005 Mluvčí nevědí, o čem mluví, a přesto mluví Štěpán  Kotrba
3. 10. 2005 Internetové stránky BBC Action Network dostaly cenu za demokracii   
26. 9. 2005 BBC terčem kritiky za zpravodajství o útocích ze 7. července   
18. 9. 2005 Blair "poslal s nadšením" vojáky do Iráku   
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
14. 9. 2005 Vegetariánství škodí zdraví Petr  Wagner
14. 9. 2005 Děti prý mohou být vegetariány! Bohumil  Kartous
14. 9. 2005 Špatná mapa ve vysílání ČT 1 Roman  Staněk
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
8. 9. 2005 Nacističtí vrahové v tajných službách Pavel  Barák
2. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
27. 8. 2005 Bývalý šéf BBC požaduje "pravdu a krásu" v televizním vysílání   
27. 8. 2005 BBC zpřístupní své kompletní televizní vysílání na internetu   
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství