Steve Bannon chce v Evropě vyvolat ultrapravicovou revoluci

22. 7. 2018

čas čtení 4 minuty
Christopher Wylie: Musíme si uvědomit, že americká ultrapravice plánuje se zmocnit Británie i Evropy. Začíná se mezinárodně organizovat a my na to jen pasivně zíráme. Brexit byl teprve začátek. Musíme se zorganizovat a začít proti tomu bojovat.

Bývalý poradce prezidenta Trumpa Steve Bannon zakládá v Evropě nadaci s názvem The Movement (Hnutí), která má vyvolat ultrapravicovou revoluci po celém evropském kontinentu. Nejprve má ve prospěch ultrapravice ovlivnit volby do evropského parlamentu na jaře roku 2019.

 
Organizace The Movement bude poskytovat centralizované zdroje ohledně průzkumů veřejného mínění v jednotlivých evropských zemích, bude poskytovat informace o tom, jak ovlivňovat voliče a připravovat výzkumné informace pro nejrůznější evropské ultrapravicové organizace, které vznikají po celé Evropě.

Bannon vyjednává s ultrapravicovými evropskými organizacemi. Jednal s Nigelem Faragem, a členy francouzské Národní fronty Marine Le Penové, s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, s polskými populisty i s českou ultrapravicí - nedávno měl projev v Praze na Žofíně.

Bannon chce vytvořit v evropském parlamentě ultrapravicový "superklub", jehož členem by se měla stát po evropských volbách v květnu 2018 až třetina europoslanců. Sjednocený populistický blok takové velikosti by měl schopnost vážně narušovat jednání parlamentu a potenciálně by tak Bannon získal v populistickém hnutí obrovskou moc.

The Movement má mít sídlo v Bruselu. Bannon plánuje trávit 50 procent svého času v Evropě - většinou jednáním v různých evropských zemích, nikoliv v Bruselu. Po hlasování pro brexit a po volebním úspěchu Mattea Salviniho v Itálii, k nimž došlo s relativně malým rozpočtem, chce Bannon výrazně podpořit radikální strany v Evropě dobře financovanou centralizovanou operací, která má zlikvidovat centristickou a levicovou opozici.

Dosud trpí ultrapravicové populistické strany v Evropě nedostatkem expertních informací a nedostatkem financí. Bannon byl překvapen, že nacionalistická hnutí v Evropě  nesdílí své informace a nápady přes hranice států, nemluvě o globální koordinaci.

Podle Bannona jsou Merkelová a Macron, zranitelní a odstranitelní představitelé establishmentové Evropy. Bannon je přesvědčen, že v nadcházejících letech dojde k rozkladu evropské integrace. "V Evropě převládne pravicový populistický nacionalismus. Vzniknou jednotlivé národní státy se svou vlastní totožností, se svými vlastními hranicemi."

Už existují lidová populistická hnutí a čekají na někoho, kdo bude schopen maximalizovat jejich potenciál. "Stane se to okamžitě - jakmile zmáčkneme vypínač," řekl.

Bannon se diví, že stoupenci brexitu dokázali úspěšně zvítězit v referendu na základě "pouhých" 7 milionů liber. "Cože, vy jste neměli 70  milionů liber? To je nesmírně efektivní - vám se podařilo odstranit z Evropské unie pátou největší ekonomiku za pouhých 7 milionů liber."

Britské úřady tento týden vydaly verdikt, že kampaň za brexit porušila britský volební zákon, protože překročila finanční limit předvolebních kampaní o více než 600 000 dolarů.

Nicméně HDP Velké Británie dosahuje 2,6 bilionu liber a z prozrazených vládních dokumentů vyplývá, že hlasování pro brexit povede k jeho poklesu až o 10 procent. Znamená to, že výsledek referenda o brexitu, dosažený za pouhých 7 milionů liber, obrovským způsobem přesahuje investice do protibrexitové kampaně.

Bannon považuje za jádro svého hnutí italské ultrapravičáky. Jedná také s ultrapravicovými Švédskými demokraty a Opravdovými Finy. Švédští demokraté, strana, která má neonacistické kořeny, nyní získala ve Švédsku podporu až 20 procent obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
11619

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018