Muž, který vytvořil za pět minut vlivné fake news na Facebooku

21. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
 

Tento internetový marketingový konzultant dokázal, že získat tisíce lidí, kteří budou nadšeně sledovat vaše lži na Facebooku, je neuvěřitelně jednoduché.


 
"Chtěl jsem vědět, zda Facebook zlikvidoval mezery, které to umožňují. Celý proces mi trval méně než hodinu."

Krok 1. Vytvořit internetovou stránku a pojmenovat ji tak, aby to znělo autenticky. 



"Rozhodl jsem se ji nazvat "Občanská zpravodajská síť".

Krok 2. Zveřejnit na této stránce lživé zprávy

"Použil jsem slavnou lživou zprávu o tom, že demonstrant protestující proti Donaldu Trumpovi tvrdil, že mu bylo zaplaceno 3500 dolarů, aby se účastnil protitrumpovské demonstrace." 

Krok 3. Vytvořit stránku na Facebooku.

"To je opravdu lehké. Trvá vám to asi minutu. Nikdo to nekontroluje. Nazval jsem se "mediální společnost". 

Krok 4. Nasdílejte svou lživou zprávu a zaplaťte si cílenou reklamu pro vybrané publikum. 

"Vybral jsem si lidi, kteří velmi pravděpodobně takovou zprávu budou chtít číst. Republikány, členy National Rifle Association, lidi, kteří dávají peníze na konzervativní akce."

Konzultant na reklamu utratil 54 amerických dolarů. 

Reakce byla neuvěřitelná. Lidi na to klikali jak šílení, komentovali to, sdíleli to a likeovali to. Do hodiny to vidělo 5000 lidí. 

Konzultant: "Chtěl jsem, aby mě při tom šíření falešných zpráv chytli. Chtěl jsem, aby to Facebook objevil a zlikvidoval to. Facebook ale opravdu nedokáže řádně kontrolovat fakta." 

"Lidé mívali právo na názor. Dnes mají právo na svou vlastní realitu. Víte, že Facebook lichotí jejich vizi světa a oni nikdy se nemusí zamyslet nad svými předsudky a zpochybnit je. Víte, že mohou klidně zalézt do nějaké zaječí díry nepravdy. Pokud opravdu chcete ochromit naši schopnost vnímat fakta a souvisle argumentovat o politice, obrátíte se na sociální sítě. Tím lidi naprosto zmatete. Protože nic lepšího nebylo vynalezeno."   

0
Vytisknout
9597

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2018