Reakce Donalda Trumpa na útoky z posledních dní přidává zmatek do nebezpečné situace

21. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Donald Trump obvinil "islamistické teroristy masakrující křesťany" z berlínského útoku v době, kdy pachatel byl neznámý.

V době, kdy německá policie hledala důkazy na scéně berlínského útoku a němečtí policisté volali po jednotě a po klidu, Donald Trump zveřejnil prohlášení, v němž útok označil za džihádistickou akci proti křesťanům.

"Islámský stát a další islamističtí teroristé neustále vraždí křesťany v jejich komunitách a modlitebnách jako součást jejich globálního džihádu," napsal v pondělí Trump. "Tito teroristé a jejich regionální a světové sítě musejí být vyhlazeny z povrchu Země."

Avšak pákistánský žadatel o azyl byl v úterý propuštěn pro nedostatek důkazů. Na rozdíl od Trumpa zdůraznil německý prezident Joachim Gauck solidaritu mezi náboženskými a etnickými komunitami. "Nenávist pachatelů nás nesvede k nenávisti," řekl. "Nerozbije to naši koexistenci. Budeme spolu komunikovat a budeme se mít vzájemně rádi."

Trump nereagoval na obdobný útok proti muslimům, k němuž došlo v pondělí ve Švýcarsku. Vydal však posléze zmatený výrok na Twitteru, v němž spojil útoky v Berlíně a ve Švýcarsku s vraždou ruského velvyslance v Ankaře, a to dříve, než byly k dispozici podrobnosti o všech třech incidentech:

"Dnes došlo k teroristickým útoům v Turecku, ve Švýcarsku a v Německu - a situace se jen zhoršuje. Civilizovaný svět musí změnit své myšlení!"

Nebylo jasné, zda Trump vůbec ví, že útok ve Švýcarsku byl proti muslimům, co má na mysli "civilizovaným světem" a co by mělo být nové myšlení světa.

Podle časopisu Foreign Policy, který získal tajné memorandum z Pentagonu, jsou Trumpovými "obrannými prioritami" porážka Islámského státu, zrušení omezení na výdaje ve zbrojení, vytvoření kybernetické strategie a snižování výdajů. V memorandu není ani slovo o Rusku, které nejvyšší americký vojenský činitel generál Joseph Dunford charakterizuje jako "existenciální hrozbu Spojeným státům". To, že v memorandu není ani slovo o Rusku, prý jen podtrhuje nezodpovězené otázky o šíři roli Moskvy v Trumpově volebním vítězství.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7479

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2016