Britský ministr financí v USA: "My nechceme jenom Východoevropany, vás Američany milujeme"

7. 10. 2016

čas čtení 2 minuty



Uprostřed padající libry a vysoce kontroverzních, netolerantních výroků anglických konzervativců se vydal nový britský ministr financí Philip Hammond do USA, aby tam "uklidnil" americké banky, které mají pobočky v Británii. Finanční sektor v Británii je vážně ohrožen, protože zřejmě přijde o tzv. "passporting rights", "pasová práva", která mu umožňují obchodovat nejen v eurozóně, ale i s celým světem. Pokud by k tomu došlo, podle analýz přijde londýnská City o 70 000 zaměstnanců a Británie o miliardy příjmů. Finanční sektor je v Británii jedním z hlavních zdrojů daní. Finanční sektor vydělává dosud v Británii ročně 201 miliard liber.

Hammond řekl bankám z Wall Street, že nový návrh britské vlády donutit podniky, aby zveřejňovaly seznamy svých zahraničních zaměstnanců a byly tím veřejně zostuzovány, není zaměřen proti finančnímu sektoru. V Bloomberg TV Hammond zdůraznil:

"Problémem nejsou vysoce kvalifikovaní a vysoce placení bankéři, neurochirurgové či počítačoví programátoři. Lidé v Británii mají problém s nízce kvalifikovanými cizinci, kteří soutěží o nízko-kvalifikovaná zaměstnání. Musíme uznat, že část té nálady v Británii (ve skutečnosti jen v Anglii, pozn. red.), která vyvolává tlak na mzdy na nejnižším konci je z rozsáhlé migrace, především z východní Evropy. Musíme toto vyřešit, to je jasný mandát, který jsme obdrželi od britského lidu."

Hammond zdůraznil, že Británie bude nyní víc obchodovat s USA, protože Británie "má pocit, že je blíž Americe než Evropě": "Myslím, že většina Britů má pocit, že je na půl cestě přes Atlantik a nikoliv jen 40 kilometrů od břehů Evropy."

Konzervativní deník Daily Telegraph v pronikavé analýze poukázal na to, že nová vláda Theresy Maové používá ve vyvolávání nenávisti vůči imigrantům tzv. "postpravdivé" ("post-truth") politiky a la Donald Trump a že potlačuje skutečnost, že příliv imigrantů je pro Británii ekonomicky výrazně prospěšný ZDE

Paul Donovan, hlavní ekonom ve firmě UBS Wealth Management, se k tomu vyjádřil: "Ve světě ekonomiky je to, co teď britská vláda udělala, známo jako tzv. "signalizující dopad". Bude zřejmě dost obtížní přesvědčit zahraniční investory, aby investovali do země, jejíž vláda by mohla být obviněna, že označuje cizince za druhořadé či podřadné účastníky v ekonomice."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8343

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2016