Sýrie: Bílý dům varuje, že podnikne "akce", pokud Rusko nebude vyjednávat

5. 10. 2016

čas čtení 4 minuty


Prezident Obama ve věci Sýrie čelí stále obtížnější volbě - může nařídit americkou ozbrojenou akci nebo přihlížet, jak tisíce žen a dětí umírají během dobývání Aleppa.


Dosud neprokázal ochotu zahájit vojenskou reakci, ale představitelé Bílého domu sdělili NBC News, že nyní zvažují eskalaci amerického zapojení do syrské občanské války, včetně blíže neurčených "akcí... které by dále podtrhly důsledky nevrácení se k jednacímu stolu".

Obama až dosud mohl poukazovat na možnost diplomatického řešení, ale rozpad poslední dohody o příměří a přerušení jednání s Ruskem vytvořily novou situaci.

Roste počet civilních obětí a Obama se ocitá pod rostoucím tlakem, aby jednal. Neexistuje však známka, že by mělo v blízké době dojít k vojenskému úderu.

Američtí zpravodajci v pondělí obvinili ruské a syrské jednotky z masových zvěrstev během postupu na Aleppo a popsali strašlivé bombardování v nedávných dnech, které stále rychleji zabíjí ženy a děti.

"Použití zápalných zbraní režimem a Ruskem přispělo k bezohlednému způsobování úmrtí a utrpení na straně civilistů," prohlásil představitel americké zpravodajské komunity.

Pokud by Aleppo padlo, ohrozilo by to další desetitisíce syrských civilistů ve válce, která už zabila více než 400 000 lidí a vyvolala masívní uprchlickou krizi. Obama by mohl město zachránit, pokud by nařídil americké nálety na Asadovy jednotky, ale to by znamenalo významné riziko eskalace ve vztahu k Rusku, které podporuje Asadův režim a bombarduje pozice povstalců.

V audiozáznamu zveřejněném o víkendu americký ministr zahraničí John Kerry říká, že neúspěšně prosazoval ozbrojenou akci. "Myslím, že se díváte na tři lidi, čtyři lidi v administrativě, kteří všichni argumentovali pro použití síly, a já jsem při prohrál," sdělil Kerry Syřanům na záznamu, který jako první zveřejnily New York Times.

Někteří američtí představitelé tvrdí, že pro Aleppo už je pozdě bez ohledu na to, co Spojené státy udělají.

Ozbrojené jednotky kolem města představují směs vojáků syrského režimu, íránských jednotek Kuds, libanonského Hizballáhu a placených žoldnéřů z Iráku a Afghánistánu, tvrdí američtí představitelé.

Ruské letouny a syrské vrtulníky pokračují v náletech na město a také pokračuje jeho ostřelování dělostřelectvem.

Někteří američtí představitelé doufali, že se povstalci ještě několik týdnů udrží, ale teď když nálety zasáhly vodovodní řad, obávají se, že město padne mnohem dříve.

Američtí zpravodajci informují o tom, že režim a Rusko používají těžké "protibunkrové" bomby a kazetovou munici proti civilním populačním centrům ve východním Aleppu. Téměř polovinu obyvatel zde tvoří děti.

Náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Stephen O'Brien v neděli prohlásil, že ve městě je obklíčeno 275 000 lidí, kteří čelí "úrovni divošství, jakou žádný člověk nemůže vydržet... Nerozlišující bombardování a ostřelování... zabíjí a mrzačí civilisty." Zdravotnický systém se zhroutil a nemocnice jsou jedna po druhé ničeny. "Dostal jsem zprávy o útocích na nejméně tři nemocnice, včetně pediatrické nemocnice poskytující služby tisícům nemocných a zraněných dětí."

Všechny Obamovy možnosti jsou špatné. Jakékoliv americké vojenské údery by riskovaly zabití ruských vojáků a instruktorů a potenciálně by mohly vyvolat eskalaci.

Avšak někteří američtí představitelé poukazují na to, že Rusko již stejně neustále USA očerňuje. Rusko se také pokouší manipulovat americké prezidentské volby, v Rusku došlo ke zmlácení a údajnému zdrogování amerického personálu. Ruské letouny nebezpečně nalétávají na americké lodě.

V pondělí ruský prezident Vladimir Putin podepsal dokument, který přeruší platnost dohody s USA o jaderném materiálu, "v důsledku nevlídných aktů Spojených států vůči Ruské federaci".

V posledních týdnech představitelé Bílého domu probírají další možnosti postupu v Sýrii, včetně poskytnutí protiletadlových střel nebo dalších pokročilých zbraní povstalcům. Ale vojenští představitelé se domnívají, že po obklíčení města je příliš pozdě.

Obamovi kritici jsou přesvědčeni, že prezident je paralyzován událostmi v Libyi. Avšak CIA je přesvědčena, že na rozdíl od Libye v Sýrii existují důvěryhodné umírněné síly, které se mohou podílet na vládě v rámci vyjednané dohody po odstranění Bašára Asada.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6752

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2016