Kontroverzní referendum v Maďarsku za zkorumpované, fašistické vlády má rozhodnout o přijetí pouhých 1294 uprchlíků

2. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Otázka v nedělním maďarském referendu je mnohomluvná a mlhavá, její právní důsledky jsou nejasné a její primární kontext zápecnický. Otázka se Maďarů ptá, zda by měli uprchlíci být posláni do Maďarska bez souhlasu maďarské vlády. Jde o to, zda by Maďarsko mělo přijmout pouhých 1294 uprchlíků, kteří uvízli v Řecku a v Itálii, jako součást systému pro sdílení odpovědnosti v rámci EU, který byl schválen loni touto dobou.

Orbánovi maďarští kritikové poukazují na to, že toto referendum je pro Orbánovu vládu zástěrkou k odvedení pozornosti od domácích problémů. Zahraniční analytikové varují, že vysoká účast by Orbána posílila v jeho válce o duši evropského kontinentu. Orbánovým cílem je kulturní kontrarevoluce v Evropě, likvidace liberální Evropy.

Orbán chválí autoritářské vůdce, jako je Vladimír Putin a Recep Tayyip Erdoğan. Doufá, že jeho referendum se stane vzorem pro podobná referenda na celém evropském kontinentě. Je přesvědčen, že do deseti let budou po celé Evropě vládnout ultrapravicoví politikové jako je Marine Le Penová a že historie ho za prosazování jeho protiliberálního režimu pochválí.

Orbánova vláda před referendem zorganizovala nákladnou a rozsáhlou reklamní kampaň.

Maďarští obhájci lidských práv poukazují na to, že kampaň už tak znepokojující veřejný diskurs v Maďarsku proměnila v něco ještě daleko horšího. Nálada v Maďarsku dnes velmi připomíná třicátá léta dvacátého století. Obhájci lidských práv se obávají, že nenávistné útoky proti uprchlíkům se brzo promění v útoky proti dalším marginalizovaným skupinám obyvatel v Maďarsku. Rasismus zaměřený proti jedné společenské skupině se lehce může proměnit v rasismus i vůči jiným skupinám ve společnosti - a tento rasismus je podporován kampaní, kterou financuje vláda. Tím se Maďarsko liší od jiných evropských zemí - v Maďarsku financuje a podporuje stát přímo hate speech - nenávistné výroky.

Opoziční politikové poukazují na to, že nedělní referendum je podle volebního zákona protizákoné. Otázka kladená v referendu je protiústavní.

Orbánova nenávistná předvolební kampaň, široce zneužívající šíření poplašných zpráv, se objevila především v maďarských médiích, vlastněných Orbánovými kumpány - kteří za to dostali obrovské peníze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5752

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2016