Donald Trump provedl sérii "šílených" útoků proti bývalé Miss Universe

1. 10. 2016

čas čtení 5 minut

Republikánský kandidát Donald Trump odeslal v pátek kolem páté hodiny ranní sérii maniakálních zpráv na Twitteru, jimiž nesmyslně zaútočil na Alicii Machado, bývalou Miss Universe:

Pak se hájil proti obviněním, že jen blázen útočí na ženy uprostřed noci, výrokem: "Pro ty lidi, kteří mě kritizují, že píšu na Twitteru ve tři hodiny ráno, aspoň víte, že jsem k dispozici, vzhůru a přípraven reagovat na váš požadavek."

Alicie Machado se dostala v USA do celostátní pozornosti poté, co v pondělní prezidentské debatě poukázala Hillary Clintonová na to, že jí Trump označil za "Miss Piggy" a veřejně ji zesměšňoval, že přibrala na váze.

V pátek ráno mezi 5.14 a 5.30 poslal Trump z New Yorku na twitteru celou řadu výroků, v nichž rozšířil několik falešných obvinění proti Machadové. Tvrdil, že Hillary Clintonová jí pomohla získat americké občanství, aby jí mohla využívat pro svou prezidentskou kampaň. Tvrdil také nepravdivě, že existuje sexuální nahrávka s Machadovou a že to je "odporné".

"Toto je zcela šílené, dokonce i pro Trumpa," reagovala na Twitteru kampaň Hillary Clintonové. "Jaký je to muž, který zůstává přes noc vzhůru proto, aby pomluvil ženu lžemi a konspiračními teoriemi?"

Machadová se nechala vyfotografovat nahoře bez pro Playboye v Mexiku a krátce se účastnila zcenzurované scény se silným sexuálním podtextem v reality show v televizi, avšak New York Times uvedl, že pracovníci tohoto listu, kteří prověřují fakta, nenašli žádné důkazy, že by existovala sexuální nahrávka s Machadovou.

Trumpova zjevná posedlost útočením na Machadovou silně znepokojila mnohé Republikány. "Trump je na hraně a hrozí vážné nebezpečí, že si svou kampaň zničil," napsal v pátek bývalý tiskový mluvčí George W. Bushe Ari Fleischer: "Rada zadarmo: Soustřeďte se na Hillary. Na nikoho jiného. Vaším konkurentem je Hillary. Nikdo jiný."

Trump, jak se zdá, se nedokáže vyhnout osobním a sexuálně explicitním útokům proti ženám, které si dovolily proti němu vystoupit. Mimo jiné vyhrožuje, že do prezidentské debaty přinese téma Clintonových sexuálních skandálů a také si stěžoval, že moderátorka televize Fox News při první debatě v primárkách byla vůči němu nepřátelská, protože měla menstruaci. Není to také poprvé, co Triump vyjádřil zájem o sexuální videonahrávky.

Trump se posléze v pátek pokusil odvést pozornost od svého týden trvajícího útoku na Machadovou tím, že požádal Baracka Obamu, aby přislíbil, že "neudělí milost Hillary Clintonové a jejím spiklencům za jejich mnoho zločinů proti naší zemi a proti společnosti jako takové." Trumpovam kampaň nereagovala na dotazy novinářů, o které konkrétní "zločiny" Hillary Clintonové má jít.

Ukázalo se také, že Trump sám v roce 2000 krátce hrál v explicitním sexuálním video časopisu Playboy. "Hodně se mluví dnes o sexuálních videonahrávkách a kupodivu dnes vyšlo najevo, že existuje jen jeden sexuálně explicitní film a jeho hvězdou je Donald Trump," řekl Nick Merril, tiskový mluvčí kampaně Hillary Clintonové.

Trump si v posledních dnech silně stěžuje na "systém, který je zmanipulovaný" proti němu, a to po zveřejnění celé řady zdrcujících zpráv o něm. Týdeník Newsweek přinesl důkazy o tom, že Trumpova firma porušila embargo na obchodování s Kubou a Washington Post poukázal na to, že Trumpova charitativní nadace nemá licenci na přijímání finančních darů, i když je přijímá celá léta.

Několik konzervativních či nepolitických deníků odmítlo tento týden Trumpa podpořit. V pátek napsal list San Diego Union Tribune, který podporoval všechny konzervativní prezidentské kandidáty od roku 1868, že podpoří Hillary Clintonovou. Redakční rada listu napsala: "Trump by se mohl stát naším Chávezem, naším Kirchnerem. To nemůžeme riskovat."

Americký list USA Today napsal, že Trump je "pro prezidentský úřad naprosto nevhodný". List nepodpořil Clintonovou, avšak apeloval na čtenáře, ať hlasují pro kohokoliv jiného, jen ne pro Trumpa. I konzervativní listy Arizona Republic a Cincinnati Enquirer či Chicago Tribune a Detroit News odmítly podpořit Trumpa.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6532

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2016