Zemské volby v Německu:

V Badensku-Württembersku zvítězili zelení, v Mainzu sociální demokraté, v Sasku v bývalé NDR triumfovala AfD

13. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


V Badensku-Württembersku získala Strana zelených poprvé ve své historii více než 32 procent voličských hlasů a stala se tak nejsilnější stranou. CDU dostala 27,5 procenta a sociální demokraté 13 procent. AfD také 13 procent.

V Porýní-Falcku získali sociální demokrati více než 37 procent, CDU 32,5 procent a AfD 11 procent.

V Sasku-Anhaltu na území bývalé NDR, které má podobné hodnoty jako postkomuistická východní Evropa, získala CDU téměř 30 procent, avšak triumfovala tam populistická AfD s téměř 23 procenty. Umístila se na druhém místě, přestože v Sasku je jen asi 30 000 uprchlíků. Bývalá komunistická strana Die Linke získala 17 procent, sociální demokrati 11,5 procenta.

Podle deníku Die Welt je v Badensku-Württembersku možná zelenorudá koalice, stejně jako koalice zelených a CDU anebo zelených, SPD a FDP, anebo CDU, SPD a FDP.

V Porýní-Falcku může vzniknout velká koalice, anebo svazek SPD, zelených a FDP.

V Sasku-Anhaltu je množná koalice CDU, SPD a zelených anebo CDU, SPD a FDP.

Velkou otázkou je, zda může být podpora pro AfD v Německu a především na území bývalé NDR trvalejší. V současnosti je to, jak na to v neděli v poledne poukázal rozhlas BBC, totiž strana jediného tématu, uprchlíků, a tohoto tématu využívá vyvoláváním iracionálního strachu z imigrantů, jichž je na území bývalé NDR velmi málo. V minulých volbách v Německu, než vznikl uprchlický problém, se AfD vůbec nedostala do parlamentu. Vzhledem k tomu, že kromě zadrátování hranic a "střílení na uprchlíky" nemá AfD žádný program, případně se o programu její činitelé navzájem hašteří,  je velmi diskutabilní, zda bude její posílení trvalejší.

Zdroj a grafy výsledků německých zemských voleb ZDE

0
Vytisknout
5761

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2016