Británie do "pátrání po ponorce" u skotských břehů musela povolat spojence

10. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Spojenci v NATO vyslali hlídková letadla na pomoc Británii při pátrání ve vodách západně od skotského pobřeží, kde byl zahlédnut periskop neznámé ponorky.

Ministerstvo obrany prohlásilo, že v této operaci obdrželo pomoc od NATO, ale odmítlo poskytnout podrobnosti. Podle médií došlo k pátrání na přelomu listopadu a prosince. První zprávy o tom přinesl časopis Aviation Week. Bylo to v době, kdy do kanálu La Manche vplula formace ruských válečných lodí a Švédsko tvrdí, že má důkaz o přítomnosti cizí ponorky ilegálně operující v jeho vodách během října. (Tradiční koncepce sovětského námořnictva byla založena na pravidle, že hladinové lodě na prvním místě zajišťují operace ponorek - pozn. KD.)

Periskop měl být podle Aviation Week spatřen ve vodách nedaleko ponorkové základny Royal Navy ve Faslane. Zde jsou umístěny ponorky nesoucí britské strategické rakety.

Následně se do pátrání po neznámé ponorce zapojila letadla z Francie, Spojených států a Kanady ze základny RAF Lossiemouth. Británie nemá vlastní námořní průzkumné letouny, poté co v roce 2010 sešrotovala stroje Nimrod.

Ministerstvo obrany nepotvrzuje pátrání po ponorce ani termín operace. Aviation Week tvrdí, že není jasné, zda neznámá ponorka narušila britské vody.

Estonská armáda oznámila, že ministerstvo obrany předalo ruskému velvyslanci protest proti úternímu přeletu ruského špionážního letounu nad estonským územím. V neděli a v pondělí stíhačky NATO několikrát odstartovaly proti ruským letounům.

Litva kvůli ruským operacím na zemi, na moři a ve vzduchu v sousední Kaliningradské oblasti a západním Rusku uvedla některé jednotky do zvýšené bojové pohotovosti ZDE.

Zvýšenou pohotovost má kvůli ruským operacím nad Baltem také finské vojenské letectvo ZDE.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8602

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2014