Syrský ministr: Americké nálety islamisty "neoslabily"

29. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Skupina "Islámský stát" po několika měsících Američany vedených náletů není slabší než před nimi, tvrdí syrský ministr zahraničí v rozhovoru odvysílaném v pátek. A dodává, že islamisty nelze porazit, dokud Turecko neuzavře hranici, aby bojovníkům islamistických organizací zabránilo v pohybu.

Američany vedená koalice zahájila nálety v Sýrii v září v rámci širšího úsilí zničit džihádistické militanty, kteří obsadili velké části území v Iráku a Sýrii.

"Všechny ukazatele říkají, že ["Islámský stát"] dnes, po dvou měsících koaličních náletů, není slabší," prohlásil v pátek syrský ministr zahraničí Valíd al-Mualím v rozhovoru pro bejrútskou televizi Al-Majadín.

Syrská vláda tvrdí, že je připravena připojit se k boji s militanty, ale Spojené státy dohodu s prezidentem Asadem odmítají. Podle Washingtonu Asad ztratil legitimitu a musí se vzdát moci kvůli násilnému potlačení protirežimních oponentů, které mezitím přerostlo v občanskou válku.

"Pokud Rada bezpečnosti a Washington nepřinutí Turecko kontrolovat své hranice, pak celá tato akce neeliminuje ["Islámský stát"]", řekl ministr s odkazem na zahraniční džihádisty, kteří do Sýrie přicházejí přes Turecko.

Turecko má 900 km dlouhou společnou hranici se Sýrií a důrazně popírá obvinění, že militantní islamisty podporuje.

K "Islámskému státu" se přidaly tisíce zahraničních bojovníků.

Mualím upozornil, že turecké výzvy k vyhlášení bezletové zóny v severní Sýrii by vedly k rozdělení země, a dodal, že Turecko má své plány na území Sýrie.

Turecko opakovaně prohlašuje, že by měla být zřízena bezletová zóna, aby došlo k vytvoření bezpečných oblastí v Sýrii, což by umožnilo syrským uprchlíkům v Turecku repatriaci. Turecký návrh byl mezi spojenci přijat chladně, přičemž vysoce postavený generál NATO tento týden prohlásil, že se o návrhu neuvažuje.

Mualím zdůraznil, že dohoda s ruským patronem syrského režimu stanoví, že dialog ohledně politického urovnání syrského konfliktu bude veden s "národní opozicí" nespojenou se zahraničím.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7829

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2014