Británie:

Zuřivá kontroverze nad relativně nevinnou fotografií zveřejněnou na Twitteru signalizuje volební úzkost a nejistotu Labouristické strany

23. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Během čtvrtečních doplňovacích voleb ve volebním okrsku Rochester a Strood, které proti očekávání vyhrál za euroskeptickou a extremně pravicovou stranu UKIP přeběhlík od konzervativců Mark Reckless (labouristé se umístili jako třetí) zveřejnila na Twitteru členka labouristické stínové vlády Emily Thornberry fotografii domu v městě Rochester, pokrytého anglickými vlajkami. Na fotce na Twitteru stála také bílá dodávka, charakteristická pro typické drobné anglické řemeslníky. Thornberryhová fotografii publikovala bez komentáře, avšak později se vyjádřila, že se jí tato fotografie zdála "pozoruhodná". Zjevně jí přišlo - to už dovozujume my - že nacionalismus, spojovaný se stranou UKIP a vyjádřený zde vyvěšením anglických vlajek, je šílený.

Vysocí činitelé Labouristické strany, především šéf strany Ed Milliband, to interpretoval jako "urážku prostého anglického lidu a dělnických voličů, jejichž názory musíme respektovat" a Thornberryovou, která zastávala funkcí stínového generálního prokurátora, z vedení strany vyhodil.

Komentátor Andrew Rawnsley v deníku Guardian argumentuje, že to signalizuje obrovskou nejistotu a slabost šéfa Labouristické strany, který se nyní obává, že labouristé všeobecné volby v květnu 2015 nevyhrají: "Šéf strany, který by byl silný v kramflecích, by se bouří na Twitteru nedal vyvést z míry. Ukazuje nám to, jak nejistý je Ed Miliband, který měl pocit, že musí vyhodit jednu ze svých nejdlouhodobějších stoupenkyní. Jeho následující interview, v nichž vážně hovořil o svém "respektu" pro obyčejné voliče, jako by to byli hrdinové z druhé světové války, byla také důkazem jeho zranitelnosti. Dokazovalo to, jak silně se obává obvinění, že je izolován od obyčejných lidí."

Srovnejme však tuto úzkost - poučených - britských labouristů s urážlivými tvrzeními různých osob, vyjadřujících se v ČR na veřejnosti, že jejich spoluobčané, kteří ve volbách hlasovali jinak než oni, jsou "socky", "primitivové" či "odmítají demokracii", poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
5590

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2014