"Novorusko" požádá o uznání Kubu a Venezuelu

14. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Zdrženlivost Kremlu vede představitele samozvaných útvarů na východě Ukrajiny k tomu, že chtějí usilovat o uznání ze strany Venezuely a Kuby.

Předseda parlamentu "Novoruska" bývalý ukrajinský poslanec Oleg Carjov informoval list Nězavisimaja gazeta, že se do latinskoamerických zemí vydají do zemí, kam ještě nemají vjezd zakázán, a které podle jeho slov nepatří do západní sféry vlivu. V prvé řadě se plánují cesty na Kubu a do Venezuely.

Perspektivy uznání "Doněcké lidové republiky" a "Luhanské lidové republiky", tím spíše už zcela virtuálního "Novoruska", ze strany těchto vlád jsou však zatím zcela nejasné. A Kreml při vyjádření o nedávných volbách v těchto entitách použil termínu "respekt" ("уважение"), což není totéž, jako "uznání" ("признание")

Separatisté zdrženlivost Kremlu ignorují a hovoří o tom, že počítají s uznáním ze strany Moskvy. Kromě toho deklarují jako svůj první cíl "odstranění oligarchů od moci".

Antikapitalistickou rétoriku ochotně podporují komunisté a strana Spravedlivé Rusko.

První viceprezident Centra politických technologií Alexej Makarkin vysvětlil liberálnímu listu, že i když Kreml separatistické republiky neuznal, stále více se mění v neoficiální ruský protektorát. Co se týče mezinárodního uznání, zde jsou podle něj šance separatistů nulové. A upozorňuje, že Kuba neuznala ani Abcházii.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8261

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014