Martin Hekrdla vyzval na Facebooku k fyzickému násilí proti analytikovi Britských listů

14. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Komentátor Literárních novin Martin Hekrdla, kterému se nelíbí analýza Karla Dolejšího "Dává Porošenko za pravdu Janukovyčovi?, vyzval na Facebooku k fyzickému násilí vůči Karlu Dolejšímu, těmito slovy:

"Karel Dolejší [...] lže (sic!) způsobem, který je řešitelný snad už jen "přeshubným" (co dělají, sakra, ty anarchisti, to ho mám zmlátit vlastníma rukama?)."

Martin Hekrdla tak naplnil tak skutkovou podstatu trestného činu vyzývání k fyzickému násilí proti konkrétní osobě.

Veřejné vyzývání k fyzickému násilí vůči konkrétní osobě je vždy nebezpečné, proto je to trestný čin.

Jak je zjevné např z tohoto článku, v takové Británii, či v jiné západoevropské zemi, by za takový výrok na Facebooku byl jeho autor trestně stíhán a zřejmě by skončil ve vězení. V ČR, kde mohou pravicoví extremisté v detailním záběru na videozáznamu vykřikovat: "Upalte Cikány" a policie to nestíhá, se však zjevně dodržování zákonů nevyžaduje. Až někdo Karla Dolejšího skutečně zmlátí, pan Hekrdla jistě odmítne svou odpovědnost. Výzvu, aby se za ten výrok omluvil, odmítl. Aby výrok smazal, ho ani nenapadlo.

Přiznám se, že taková úroveň a takový způsob jednání je pro mě velkým zklamáním. Doktrinářství zjevně omlouvá všechno.

Funkcí Britských listů bylo vždy nabourávat stereotypy a jsem rád, že se to daří i dnes. Netušili jsme však, že to povede k výzvám k násilí vůči spolupracovníku Britských listů. To se dosud za více než osmnáctiletou existenci našeho deníku nestalo.

V této záležitosti nejde o konkrétní osobu, ale o princip. Je nepřípustné vyzývat k násilí vůči komukoliv.

Jan Čulík

šéfredaktor

0
Vytisknout
13045

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2014