Putin proměňuje Rusko z měkké autokracie v tvrdě represivní stát

17. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Referendum na Krymu je zároveň irelevantní a vysoce signifikantní, míní redakční komentář deníku Guardian. Je irelevantní, protože podle zákona země, v níž se konalo, je neplatné, a protože se konalo v době, kdy byl autonomní region Krym vojensky okupován. Mezinárodní organizace ho neuznají: Rada bezpečnosti OSN ho poměrem 13:1 odsoudila, jen Rusko to vetovalo. Referendum je ale významné, protože představuje obrovský krok směrem k ruské anexi Krymu a protože odhaluje do určité míry, co je ruský prezident Vladimír Putin zač.

Stejně jako mnozí tvrdí vládci před ním, Putina motivuje jak odvaha, tak strach. Vydal se cestou rozčlenění Ukrajiny, protože se obává, co se stane v Rusku, kdyby Ukrajina unikla do pozitivní evropské budoucnosti. Od masových protestů v souvislosti s Putinovým kontroverzním návratem do prezidentského úřadu r. 2012 usiluje Putin ze všech sil, aby ho nesvrhla vlna demokratického sentimentu, jaká se šíří po světě od tuniské revoluce v prosinci 2010. Poté, co byl svědkem svržení Viktora Janukovyče v Kyjevě, s velkým úsilím nyní Putin v Rusku likviduje glasnost.

Právě v době, kdy Rusové potřebují nezávislá média nejvíce, vláda je zakazuje. Minulou středu byla vyhozena ze zaměstnání Galina Timčenková, šéfredaktorka populárního ruského nezávislého zpravodajského serveru Lenta.ru a nahrazena sympatizantem Kremlu poté, co zveřejnila rozhovor s členem ukrajinské nacionalistické organizace Pravý sektor. Jediná nezávislá televizní stanice Dožď TV, která se odvážila informovat o protivládních demonstracích v Kyjevě, byla odstraněna v únoru z nabídky všech kabelových firem, její internetové servery byly zablokovány. Generální ředitel liberální rozhlasové stanice Echo Moskvy byl propuštěn a nahrazen konzervativcem.

Proti intervenci na Krymu se zvedla opozice - tisíce lidí v sobotu demonstrovaly v Moskvě - ale tváří v tvář ostrému útoku proti pravdě není překvapivé, že mnoho Rusů sdílí Putinův názor na svět, podle něhož "fašisté" podporovaní Západem vyvolali na Ukrajině "anarchii", kterou dokáže odstranit pouze Rusko. Není překvapivé, že Putinova popularita v Rusku nyní dosáhla nejvyšší úrovně za poslední tři roky. Téměř polovina Rusů uvedla v nedávném průzkumu veřejného mínění, že Rusové na Ukrajině jsou vážně ohroženi bandity a nacionalisty a více než polovina Rusů zastává názor, že je možno použít ruská vojska na Ukrajině zcela legálně.

Putin nyní proměňuje měkkou autokracii v tvrdě represivní stát, který řídí skupinka jeho kamarádů a kteří jsou stále nacionalističtější a paranoidní ohledně Západu. Vladimír Jakunin, ředítel ruských železnic a Putinův přítel, to vyjádřil v nedávném rozhovoru: "Jsme svědky obrovské geopolitické hry, jejímž cílem je zničení Ruska jako geopolitického protivníka USA.

Zdá se, že Západ a Východ jsou na cestě k novému a nebezpečnému rozkolu.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11210

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2014