Ruská občanská společnost je likvidována

9. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Nevládní organizace před Zimními olympijskými hrami v Soči bijí na poplach. Během třetího funkčního období prezidenta Vladimira Putina není podle nich garantována již ani svoboda tisku.

Svět uvidí v Soči "fascinující show", myslí si ruský novinář Sergej Solovkin. Jenomže za kulisami mezitím již došlo k tragédii.

V únoru se v Rusku odehraje klíčová mezinárodní sportovní událost. Jenže již čtyři měsíce před ní aktivisté varují před ekologickými škodami a zneužitím dělníků z řad migrantů, kteří postavili stadion i ubytovací zařízení pro sportovce. Solovkin ovšem konstatuje, že jeho kolegové zůstali zticha kvůli strachu z represe. On sám ze svého rodného města Soči uprchl, poté co zde v roce 2002 čelil pokusu o zabití.

Ulrike Gruska z organizace Reportéři bez hranic, také varuje, aby se Západ nenechal zaslepit barevnými obrázky, které budou v únoru přicházet z Ruska. Ruská vláda kontroluje tři hlavní televizní kanály a kromě nemnoha statečných výjimek už neexistuje svobodné a nezávislé televizní zpravodajství.

Příznivci ruského prezidenta Vladimira Putina mají kontrolu nad televizemi a uvalili na reportéry autocenzuru. Takřka všechny programy jsou předtáčeny, aby z nich mohly být případně vystřiženy kritické pasáže ještě před vysíláním. Novináři se učí být zticha a příliš kritičtí reportéři již byli dávno propuštěni, tvrdí Gruska. V pondělí, v den sedmého výročí vraždy novinářky Anny Politkovské, zveřejnila Gruska zprávu Kreml na všech kanálech (v němčině).

Útoky na svobodu tisku přišly ve stejnou chvíli, jako další represivní zákony, upozorňuje Světlana Ganuškina z ruské lidskoprávní organizace Memorial.

Jde mimo jiné o zákony omezující svobodu shromažďovací, cenzurující Internet a zavádějící propagandu proti gayům. navíc je tu zákon o zahraničních agentech, který nutí nevládní organizace jako Memorial registrovat se jako zahraniční agenti, pokud přijímají dary ze zahraničí. Podle Ganuškiny je ruská občanská společnost likvidována.

Posledně zmiňovaný zákon slouží výhradně diskreditaci a zastrašování, je přesvědčen Peter Franck, ruský expert mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International. Formulace zákona jsou vágní a jeho uplatňování svévolné. Jako agenti mohou skončit například ochránci jeřábů, říká Franck.

Organizace se brání u soudů, ale na víc nemají kapacitu. "Nejsme ochotni nasadit si žlutou hvězdu," říká Ganuškina. "Všichni víme, co se přihodí, když nosíte žlutou hvězdu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12348

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2013