Americká výzvědná služba NSA uhradila Googlu, Yahoo, Facebooku a Microsoftu náklady na špehování jejich zákazníků

23. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Americká špionážní organizcae National Security Agency uhradila velkým poskytovatelům internetových služeb miliony dolarů jejich nákladů na provozování špehovacího programu Prism poté, co soud rozhodl, že určitá činnost NSA je protiústavní. Vyplývá to z přísně tajných materiálů, které má k dispozici deník Guardian.

Technologické firmy, k nimž podle NSA patří Google, Yahoo, Microsoft a Facebook, byly nuceny zaplatit tyto náklady na novou certifikaci, kterou vyžadoval tajný americký soud FISA.

Soudní rozhodnutí z října 2011, které bylo tento týden ve středu Obamovou vládou odtajněno, dospělo k závěru, že NSA není schopna rozlišovat domácí americké komunikace o zahraničních komunikací a že to porušuje čtvrtý dodatek americké ústavy.

V důsledku toho vznikly pro NSA problémy a NSA se musela snažit legalizovat svou činnost. V materiálech poskytnutých deníku Guardian whistleblowerem Edwardem Snowdenem jsou důkazy, že mezi americkými technologickými společnostmi a výzvědnou institucí NSA je finanční vztah.

NSA potřebuje, aby soud FISA podepsal každoroční "certifikace", které poskytují právní rámec pro špehovací operace. Avšak v důsledku výše zmíněného soudního rozhodnutí začaly být tyto certifikace poskytovány pouze dočasně. Za opakované obnovování těchto certifikací musely zaplatit soukromé firmy, internetoví poskytovatelé služeb milionu dolarů. To jim pak uhradila NSA.

Skutečnost, že američtí daňoví poplatníci hradili prostřednictvím NSA velkým americkým internetovým společnostem v milionech dolarů náklady na špehování jejich zákazníků, vyvolává nové otázky o těsných vztazích mezi americkými internetovými společnostmi a NSA. Americké internetové společnosti od počátku aféry Snowden tvrdily, že o programu Prism nic neví a předávají data americké výzvědné službě jen na konkrétní individuální žádosti.

Guardian se obrátil na velké americké internetové společnosti s konkrétními otázkami, jaké platby dostaly od NSA. Facebook tvrdí, že "žádné finanční odškodnění od americké vlády za žádosti o data o zákaznících nikdy nedostal". Google neodpověděl na konkrétní otázky a vydal jen všeobecné prohlášení, že se nepodílí na programu Prism ani na žádném jiném špehovacím programu americké vlády. Microsoft odmítl na otázky odpovědět.

Existuje tedy obrovský rozpor mezi tím, jak NSA popisuje provoz svého špehovacího programu Prism, a tvrzeními internetových společností.

Program Prism umožňuje NSA shromažďovat bez soudního příkazu komunikace neamerických občanů, kteří nežijí na americkém území. Avšak Snowdenova odhalení dokazují, že v rámci těchto operací shromažďuje NSA obrovské množství informací i o domácích amerických občanech, jednak u těch, kteří jsou v kontaktu s Neameričany žijícími mimo americké území, a jednak proto, že NSA nedokáže technicky odlišit zahraniční komunikace od komunikací vnitroamerických.

Minulý týden zveřejnil deník Washington Post dokumenty od Snowdena, které dokázaly, že NSA porušuje zákony o soukromí občanů v mnoha tisících případech ročně, navzdory tomu, že Barack Obama a vysocí činitelé amerických výzvědných služeb opakovaně tvrdí, že k protizákonnému špehování Američanů nedochází.

Deník Guardian informoval Bílý dům, NSA a úřad ředitele amerických výzvědných služeb, že plánuje výše zmíněné dokumenty zveřejnit, a dotázal se, zda špionážní agentura NSA hradí všechny špehovací náklady velkých soukromých poskytovatelů internetových služeb a kolik to ročně stojí americké daňové poplatníky.

NSA na tuto otázku odmítla odpovědět, ale požádala, aby Guardian začernil jméno jednoho jejího zaměstnance, které bylo zmíněno ve zmíněných dokumentech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7686

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2013