KRIZE NA BRITSKÝCH UNIVERZITÁCH:

40 procent kateder cizích jazyků a kultur čelí likvidaci

18. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Počet britských univerzit, nabízejících kurzy cizích jazyků a kultur, poklesne začátkem nového školního roku ze 105 v roce 2000 na 62

Více než 40 procent britský kateder, nabízejících kurzy cizích jazyků a kultur, bude do deseti let zlikvidováno, varuje bývalý vládní poradce, jehož úkolem bylo zvýšit na britských univerzitách počty studentů studujících jazyky. Bude to těžká rána britským diplomatickým a hospodářským nadějím.

V důsledku rostoucí krize při studiu cizích jazyků a kultur v Británii - která vyvolává znepokojení v nejvyšších vládních kruzích - už nyní poklesl počet jazykových kateder ze 105 v roce 2000 na 62 začátkem letošního akademického roku.

Očekává se, že dalších 20 kateder bude zlikvidováno během následujících deseti let. V mnoha oblastech Británie neexistuje univerzita, kde by se daly studovat cizí jazyky. V důsledku toho klesá počet učitelů jazyků na školách, což krizi prohlubuje. Minulý týden vyšlo najevo, že počet kandidátů pro maturity z francouzštiny a z němčiny poklesl v letech 1996 a 2012 o 50 procent.

Na britském ministerstvu zahraničí sílí znepokojení o budoucnosti britského diplomatického sboru. Vysocí činitelé soukromě varují, že standard nynějších absolventů univerzit, zajímajících se o práci v diplomacii, je nízký.

Britská obchodní komora uvedla, že se obává "potenciálně katastrofálního" dopadu na britský export. Nedostatek britských expertů ohrožuje i britské snahy zreformovat Evrolpskou unii, protože jen 3 procenta úředníků v úřadech EU jsou Britové, přestože v Británii žije 11 procent evropské populace. Britští univerzitní absolventi nejsou zaměstnáváni v Evropě, protože podmínkou je znát dva jazyky.

V roce 2013 bude cizí jazyky na britských univerzitách studovat pouze 4800 studentů. Naproti tomu business studies (!) bude studovat 45 560 studentů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9214

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2013