Snowdenovi nabídli azyl ve Venezuele, v Nikaragui a v Bolívii

6. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Bolívie, Venezuela a Nikaragua nabídly americkému whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi politický azyl. Venezuelský prezident Nicolas Maduro a jeho nikaragujský protějšek Daniel Ortega oznámili, že jsou ochotni Snowdenovi poskytnout azyl v pátek, krátce poté, co se účastnili vrcholné schůzky řady jihoamerických představitelů, kteří odsoudili "únos" prezidentského speciálu bolivijského prezidenta Evo Moralese do Vídně.

Krátce poté se vyjádřil bolivijský prezident Evo Morales, že Bolivie také poskytne Snowdenovi azyl, pokud o to bude požádána. V sobotu se venezuelské nabídce dostalo vřelého přijetí od vlivného poslance v ruském parlamentu. Alexej Puškov, předseda zahraničněpolitického výboru ruské Dumy, napsal na twitteru: "Azyl pro Snowdena ve Venezuele by byl nejlepším řešením." Snowden mezitím odeslal podle WikiLeaks další žádosti o politický azyl. Ty byly většinou z technických důdovů odmítnuty, avšak několik jihoamerických vedoucích politiků Snowdenovi nabídlo pomoc a vyjádřilo mu solidaritu.

"Jako šéf bolívarské republiky Venezuela jsem se rozhodl poskytnout humanitární azyl mladému Snowdenovi ... na ochranu tohoto mladého muže před pronásledováním Impériem," řekl Maduro, který často, jako jeho předchůdce Hugo Chávez, hovoří o Spojených státech jako o Impériu.

Maduro také řekl v televizi, že Venezuela obdržela od USA žádost o Snowdenovo vydání, které odmítla. V žádosti o Snowdenovo vydání se praví, že Snowden "protizákonně zveřejnil tajné informace a dokumenty mezinárodním médiím". Žádost je datována dnem 3. července a charakterizuje Snowdena jako osobu, která hodlá uprchnout v důsledku vážným obviněním, jimž čelí a aktivním pokusům nevzdat se úřadům."

Americký dokument uvádí, že je Snowden obžalován z nepovoleného prozrazení státních obranných informací, tajných komunikačních výzvědných informací a z krádeže vládního majetku. Trestem pro každé z těchto obvinění je desetileté vězení a pokuta ve výši čtvrt milionu dolarů.

Maduro obvinění odmítl: "On řekl pravdu, ve vzdorném duchu, o tom, že Spojené státy špehují celý svět. Kdo je tady viníkem? Mladý muž, který odsoudil válečné plány, anebo americká vláda, která bombarduje a ozbrojuje teroristickou syrskou opozici proti lidu a legitimnímu prezidentu Basharu al-Assadovi?"

Bolivijská vláda také uvedla, že odmítla americkou žádost o Snowdenovo vydání. Ortega oznámil, že Nikaragua obdržela Snowdenovu žádost o azyl a prezident ji opatrně schválil: "Jsme otevřená země, respektujeme právo na azyl a je jasné, že pokud by to okolnosti dovolily, rádi bychom přijali Snowdena a poskytli mu v Nikaragui azyl," řekl Ortega.

Podrobnosti v angličtině ZDE "Jako šf

0
Vytisknout
9775

Diskuse

Obsah vydání | 8. 7. 2013