John Pilger: Donutit letadlo bolivijského prezidenta k přistání bylo pirátství

4. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Je zcela bezpredecentní, že německý týdeník Der Spiegel označil Obamovu vládu za "měkkou totalitu". Jestliže to lidem konečně začíná docházet, měli bychom se podívat i na to, co dělají naši domácí politikové.

Představte si, že by nějaký stát donutil k neplánovanému přistání v Jižní Americe letadlo francouzského prezidenta na základě "podezření", že je na palubě letadla převážen do bezpečí politický uprchlík - a to ne jen tak někdo, ale osobnost, který poskytla světové veřejnosti důkazy kriminální činnosti v obrovském měřítku, píše v deniku Guardian slavný britský novinář John Pilger.

Představte si reakci z Paříže, nemluvě o reakci "mezinárodního společenství", jak si říkají západní vlády. Vznikl by sbor řvoucího rozhořčení od Londýna až po Washington, od Bruselu až po Madrid, a byly by vyslány hrdinské speciální jednotky, aby osvobodily francouzského státníka a zničily zdroj tak drsného mezinárodního gangsterství. Redakční komentáře by tu trestnou výpravu nadšeně podporovaly a připomněly by všem, že takové pirátství naposledy provozovala ve třicátých letech Velkoněmecká říše.

Historikové souhlasí, že by bývalo možno zabránit vzestupu nacismu a fašismu v Evropě, kdyby liberální levice pochopila pravou podstatu svého tehdejšího nepřítele. Dnešní situace je velmi rozdílná, avšak Damoklův meč visící nad Snowdenem, stejně jako únos bolivijského prezidenta, k němuž došlo "jen tak mimochodem", by nás měl probudit: měli bychom si uvědomit skutečnou podstatu nepřítele.

Snowdenova odhalení se netýkají jen občanského soukromí či demokratických svobody, ani nejde jen o hromadné špehování. Jde o něco neuvěřitelného: že demokratická fasáda Spojených států nyní skoro už vůbec neskrývá systematické gangsterství které historicky praktikoval nacismus - i když samozřejmě americké postoje jsou dnes jiné.

V úterý tento týden usmrtila americká bezpilotní letadla v severním Waziristánu 16 osob. Nikoho ani nevzrušilo, že toto vraždění páchají nejnebezpečnější extremisté na tomto světě. Prezident Obama vysílá tato bezpilotní letadla každé úterý.

Ve svém projevu při přijímání Nobelovy ceny za literaturu r. 2005 hovořil britský dramatik Harold Pinter o "obrovské tapiserii lží, z níž žijeme". Ptal se, proč jsou "systematická brutalita a rozsáhlá zvěrstva", které páchal Sovětský svaz, široce známy na Západě, zatímco americké zločiny "jsou zaznamenávány jen povrchně, skoro vůbec se o nich nehovoří". Nejvýznamnější mlčení moderní éry se týká likvidace osob a zbavování majetku nesčetných osob, jehož se dopouštějí agresivní Spojené státy a jejich pohůnci. "Jenže svět o tom jakoby neví," řekl Pinter. "Nikdy se to nestalo. I když se to dělo, vlastně se to nestalo."

Tato skrytá historie - která samozřejmě není ve skutečnosti skrytá, ale je vylučována z vědomí společností nadrilovaných americkými mýty a prioritami - je nyní odhalována. Snowdenova odhalení, stejně jako Manningova a Assangeova, hrozí, že skončí mlčení, o němž hovořil Pinter. Tím, že tito lidé odhalili obrovskou orwellovskou mašinérii, která slouží největší válečné mašinérii světa, osvětlili skutečný extremismus jednadvacátého století.

Je zcela bezpredecentní, že německý týdeník Der Spiegel označil Obamovu vládu za "měkkou totalitu". Jestliže to lidem konečně začíná docházet, měli bychom se podívat i na to, co dělají naši domácí politikové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16087

Diskuse

Obsah vydání | 8. 7. 2013