Edward Snowden: Hackersky pronikáme všude

10. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Edward Snowden je velmi moderní špion - mladý, technicky vzdělaný, tiše přesvědčivý a s intenzivním zájmem o lidská práva. Pracuje s laptopem.Jeho prostřednictvím dokáže jako špion proniknout všude. Kamkoliv na světě.

Takových špionů, jako je on, je dnes mnoho a podle jeho vlastního svědectví jsou to potenciálně děsivé osobnosti. "Hackersky pronikáme všude," řekl Snowden v hongkongském hotelu reportéru deníku Guardian Glennu Greenwaldovi. "Měl jsem pravomoci číst emaily kohokoliv - vás, federálního soudce, třeba i amerického prezidenta, kdybych měl jeho osobní emailovou adresu. Snowden popisuje "děsivou" infrastrukturu, kdy on a další analytikové mají možnost získat přístup k drtivé většině lidských komunikací po celém světě.

A nyní to Edward Snowden odhalil. I když některé akce amerického Úřadu pro státní bezpečnost (NSA) byly legální, Snowden tvrdí, že NSA běžně lhala osobám, které mají dohlížet na její práci.

Je jisté, že americká vláda a americké bezpečnostní úřady budou nyní pronásledovat Snowdena až na konec světa. Jenže protože je Snowden v Hongkongu, nebude jednoduché ho zatknout, deportovat a držet na samotce - což je osudem jiného whistleblowera, nyní stojícího před soudem, Bradleyho Manninga.

Při pronásledování Edwarda Snowdena budou mít americké úřady jistě na mysli případ Daniela Ellsberga, který prozradil před čtyřiceti lety Pentagon Papers. Proti Ellsbergovi bylo trestní stíhání zastaveno, protože dokázal, že vláda porušuje zákon.

Prezident Obama tento týden silně zdůrazňoval význam ústavního dohledu nad výzvědnou infrastrukturou z Kongresu i od soudů - i když tajná zasedání soudů schvalujících získávání výzvědných informací ze zahraničí jsou spíš znepokokující. Pokud má být tento dohled vůbec funkční, měli by poslanci amerického Kongresu usilovat o rozhovor se Snowdenem - pokud to bude nutné, tak prostřednictvím videolinku. Snowden zjevně není obyčejný zloděj. Je to aktivista, který protestuje proti porušování zákona. Nebude stačit, pokud by Kongres předal jeho vyšetřování prostě FBI. Je nesmírně důležité, aby poslanci zkoumali pravdivost toho, co Snowden tvrdí, míní redakční komentář deníku Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11200

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2013