Česká republika má trochu víc grantů ERC

13. 5. 2013 / Pavel Exner

čas čtení 2 minuty

Musím zareagovat na poznámku pana Cveka, byť jen proto, že jako současný vicepresident Evropské výzkumné rady ji mám v popisu práce.

Je pravda, že soutěž o granty ERC nastavila to příslovečné zrcadlo a výsledky pro naši republiku nejsou radostné, a nejen pro ni. Ze všech tak řečených nových členských zemí se jediné Maďarsko drží jakž takž na dohled průměru, my a Poláci vidíme jen koncová světla vlaku, ostatní ani to ne.

Mnozí tento problém vidět nechtějí. Když se loni jeden činitel "přes výzkum" rozhorlil, že ta evropská hodnocení jsou neobjektivní, protože přece "české university přece nejsou horší než španělské", nezbylo mi než opáčit, že je to svatá pravda: ty špatné španělské mají pouhých 153 ERC grantů, zatímco ty skvělé české celé tři.

Nicméně je u nás hodně lidí, kteří si problém uvědomují a usilují o nápravu. Mělo by se to však dělat se znalostí věci. Nepochybuji o tom, že pan Cvek je veden dobrými úmysly, nicméně se s úkolem vypořádal značně povrchně, když se podíval na jednu kategorii grantů na další si již nekliknul. Momentálně mají granty ERC v republice následující vědci:


František Štěpánek, VŠCHT, startovní (končící)
Josef Michl, ÚOCHaB, pokročilý
Jana Roithová, Přírodovědecká fakulta UK
Tomáš Jugwirth, Fyzikální ústav, pokročilý
Peter Szabó, Botanický ústav, startovní
Eduard Feireisl, Matematický ústav, pokročilý

Vedle toho jej měl také Detlef Schröder, který loni bohužel předčasně zemřel, dále Daniel Král a Pavlína Rychterová, kteří odešli se svými granty do zahraničí, nemluvě o několika Češích, kteří tyto granty získali v zahraničních institucích a o osmi českých grantových projektech, jež získaly v soutěži ERC v posledních dvou letech nejvyšší známku, zůstaly však pod rozpočtovou čarou. Je potěšitelné, že česká vláda následovala příkladu řady jiných evropských zemí a tyto projekty podpořila z vlastních zdrojů.

Važme si jmenovaných, kterým vděčíme za to, že o české vědě se ve světě ví, a dělejme vše pro to, aby se jejich řady rozšířily. ERC je vědecká liga mistrů a je v našem nejhlubším zájmu v ní hrát důstojnou roli.

0
Vytisknout
9109

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2013