Delfíni v Praze -- stan, nebo prostě jen bouda?

1. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

České cirkusy a varieté přesvědčují znovu veřejnost i média o tom, že jejich plánovaná delfíní show se v termínu 25. dubna -- 19. května 2013 v Praze uskuteční. Možná budou muset prý jen odložit představení, plánovaná na první týden. Akci plánují uskutečnit na jiném místě v Praze. Přesné místo pořadatelé tají, zatím vybírají ze 3 možných míst. Na dotaz, jak chce vše stihnout, když potřebuje stavební povolení, které nemá, pořadatel přiznal, že akce proběhne v cirkusovém stanu, který je možné postavit za několik dní (zdroj EKOLIST 26.2.2013).

"Pořadatel byl pod tlakem přiznat to, co naše iniciativa tvrdí už dávno. Akce má proběhnout v mobilním cirkusovém stanu, který se rychle postaví i zbourá." říká Petr Dobrý z iniciativy Delfín patří do Moře. Tím se ale dostává do rozporu se zákonem na Ochranu zvířat proti týrání, konkrétně jeho prováděcí vyhlášky  č. 346/2006 Sb., o stanovení bližších podmínek chovu a drezúry zvířat v příloze 7., definující zvláštní podmínky chovu delfínovitých, která v odst. 1 stanoví, že delfínovití nesmí být chováni a využíváni k drezúře v mobilních zařízeních pro drezúru zvířat. Co může být mobilnějšího, než stan a bazén, který lze za čtyři dny postavit kdekoli?"

"Pořadatel rovněž stále ještě ani nepožádal ministerstvo Životního prostředí o dovozní povolení CITES." dodává Jana Hajduchová, mluvčí iniciativy Delfín patří do moře. "A podle našich informací nemá k dispozici ani povolení z jiné země EU, které by pro ČR bylo platné. Vyřízení tohoto povolení trvá nejméně měsíc -- pokud by vůbec bylo možné jej vystavit, my jsme ale přesvědčeni, že podle platné legislativy jej vystavit ani nelze. Bylo by pro něj nejen potřeba doložit původ delfínů, vývozní povolení z Ukrajiny, které rovněž nebylo vystaveno, ale také prokázat, že pro zvířata by byly zajištěny odpovídající podmínky. A o tom, že odpovídající podmínky pro delfíny nesplňuje bazén v cirkusovém stanu, není možno pochybovat"

Delfíní show v Praze je tak čím dál tím víc na vodě. O případ se začala také zajímat Česká obchodní inspekce, s ohledem na skutečnost, že pořadatel nadále prodává lístky na nepovolenou a nepřipravenou akci. Zdroj: Česká pozice 26.2.2013.

0
Vytisknout
7991

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2013