Egyptský prezident Morsí zrušil dekret, který mu poskytoval neomezené pravomoce

9. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Egyptský prezident Mohamed Morsí zrušil dekret, který vyvolal v Egyptě rozsáhlé nepokoje, protože mu poskytoval téměř neomezené pravomoce. Trvá však na tom, že referendum o ústavě se bude konat tak, jak je naplánováno.

Zrušení dekretu o absolutních pravomocích prezidenta má uklidnit opozici. Egyptská armáda varovala, že pokud se nepodaří vyřešit krizi ohledně nové ústavy, mělo by to "katastrofální následky", které by zatáhly Egypt do "temného tunelu".

Selim al-Awa, činitel, který se účastnil "schůze celonárodního dialogu", kterou svolal do prezidentského paláce v Káhiře Morsí, ale který opozice bojkotovala, uvedl, že v debatě na jednání, jemuž dominovali islamisté, bylo rozhodnuto doporučit odstranění těch článků ústavy, které dávaly prezidentovi pravomoc vyhlašovat mimořádný stav a ochraňovat ho před dohledem soudů.

Předtím vydala egyptská armáda toto prohlášení: "Dialog je nejlepším způsobem, jak docílit konsensu. Opak nás přivede do temného tunelu, který nás dovede ke katastrofě a to je něco, co nedovolíme. Není v zájmu ani jedné strany, aby nebylo dosaženo konsensu. Národ jako celek za to zaplatí," praví se v prohlášení.

Rozhlas a televize přerušily vysílání a odvysílaly toto prohlášení.

Prohlášení přišlo před vyhlášením nového zákona, vydaného Morsím, který poskytne armádě právo zatýkat civilisty až do doby, než bude schválena ústava.

Největší krize od egyptské revolcue před dvěma lety vypukla poté, co si Morsí poskytl minulý měsíc obrovské pravomoci. Protesty se také zaměřily na novou ústavu, kterou opozice odsoudila jako neliberální. Morsí byl donucen se skrýt za ostnatým drátem, za tanky a za ozbrojenými jednotkami Revolučních gard.

Morsího stoupenci minulý týden násilím rozehnali stávku vsedě u prezidentského paláce, při čemž bylo usmrceno 7 osob a 700 osob zraněno. Potyčky se rozšířily i do dalších egyptských měst. Sílí hlasy, aby Morsí odstoupil.

Hlavní opoziční koalice Fronta národní spásy se odmítá podílet na jednání s prezidentem a namísto toho požaduje odložení referenda o návrhu ústavy, které se má konat 15. prosince.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5945

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2012