Za nezájmu hloupých médií se zrychluje rozpad českého státu

8. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

7. listopadu 2012 v Praze konala odborná konference na téma "vymahatelnost práva v České republice".

Stát už není schopen přijímat zákonné normy, které by pak sám dokázal uvádět do praxe, kontrolovat jejich uplatňování a sám je dodržovat, prohlásil na ní předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. (...)

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová byla ještě ostřejší. Mimo jiné uvedla, že v obchodních a dalších civilních sporech legislativa právníkům umožňuje naprosto cíleně zneužívat trestního zákoníku. Zákonodárci při tvorbě legislativy nerespektují základní právní principy, což v tomto případě znamená, že nejprve ve věcech nastupuje civilní právo a poté až trestní. Pokud se tato základní právní pravidla nedodržují, nemají policie a státní zastupitelství smysl. Proč? Chybná legislativa umožňuje zneužívání trestního zákoníku v podávání nesmyslných a "šikanózních" trestních oznámení. "Zneužíváním trestního řízení se podle ní strany sporu, které této šikany využívají, snadno dostávají k citlivým informacím, s nimiž pak obratem nakládají v civilním řízení," konstatovala Bradáčová.

Kdyby podobné výroky čelných představitelů státu zazněly v sousedním Německu, nepsal by denní tisk několik dní o ničem jiném. Jestliže předseda Nejvyššího správního soudu upozorňuje na ztrátu schopnosti státu vynucovat právo, je to přece zpráva první kategorie. Takový stát se přece rozkládá, což bezprostředně ohrožuje demokratické zřízení.

V České republice jsme zřejmě klidnější. Kromě Haló novin a několika internetových serverů si konference téměř nikdo nevšiml. Zůstala pod rozlišovací schopností veřejnoprávních médií, která víc zajímaly protesty studentů proti komunistické radní v Českých Budějovicích.

Neschopnost státu vynucovat právo je jednou z hlavních příčin, proč česká ekonomika funguje hluboko pod svými možnostmi.

Václav Žák, Paralýza státu v právní džungli ZDE

0
11953

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2012