Otřesný případ exekuce vedené proti pacientovi psychiatrické léčebny

5. 12. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 1 minuta

Podle zkušeností sociálních pracovníků se oběťmi lichvářských půjček a exekucí velmi často stávají také lidé, jejichž způsobilost k právním úkonům je částečně nebo i zcela omezena.

Zpráva na novinky.cz informuje o případu nesvéprávného mladíka, který jel bez lístku a dopravní podnik po něm vymáhal prostřednictvím exekutora pohledávku ve výši téměř 80 000 korun. Jeho opatrovník se o nezaplacené pokutě za černou jízdu včas nedověděl a pohledávka díky vymáhání a exekuci "narostla" na takřka 80 000 korun. Až pak ji opatrovník zaplatil z mladíkových peněz, které mladík, jinak žijící jako pacient v psychiatrické léčebně, měl z prodeje bytu po své zemřelé matce.

Sociální pracovníci o tomto případu hovořili na semináři o dluzích a exekucích. Jiná slova než hyenismus a státem posvěcená zlodějna snad ani nejdou použít.

Sociální pracovníci prý nevědí, jak při exekucích, postihujících jejich svěřence, postupovat. V podstatě automaticky běžící proces vymáhání je nemilosrdný a není proti němu v podobných případech obrany. Zásadně se však opomíjí jiná věc. I v případě jízdy v městské dopravě bez lístku, kdy se přestupku dopustí osoba svéprávná, je nepřípustné, aby právní systém umožnil inkasovat v exekuci pohledávku 80 000 korun. K čemu pak je stát, který umožňuje něco, co již hraničí se zločinností?

0
Vytisknout
10740

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2012