Bývalý extremista: Teroristické útoky neonacistů mohou pokračovat

22. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Zatímco se Německo chystá připomenout si deset obětí vraždící buňky tzv. Nacionálně socialistického podsvětí (NSU), bývalý extremista varuje, že na ultrapravicové scéně existují další potenciální teroristé připravení bojovat za "Čtvrtou říši".

Čtyřiatřicetiletý Gabriel Landgraf z Berlína tvrdí, že na krajně pravicové scéně již dlouho existují další potenciální teroristé se stejnými militantními cíli jako tzv. Cvikovská buňka náhodou odhalená vloni v listopadu - poté co od roku 2000 zavraždila 10 osob.

Podle Landgrafa příslušné sítě a struktury vznikaly už v 80. a 90. letech a uvnitř scény se probíraly teorie a strategie teroristického působení. Lidé, které osobně znal, uměli vyrábět trubkové bomby a zacházet s dalšími explozívními zařízeními. Pokud by nenastal očekávaný kolaps stávajícího systému dost rychle, mohli by se neonacisté snažit tomu "pomoci" například právě terorismem.

"Nepřipadá mi to překvapivé. Co mě překvapuje je to, jak je bezpečnostní úřady nedokázaly objevit a zabránit zabíjení," konstatuje Landgraf.

Objevení cvikovské buňky vyvolalo kritiku bezpečnostních složek, které se nadměrně zabývaly islámskými militanty a nebezpečí násilí ze strany krajní pravice podceňovaly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6517

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2012