V Německu je a bude elektřina levnější než v ČR

12. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vždycky jsem patřil mezi zastánce jaderné energie, nikoli však dogmatické, zaměřené proti ekologickým organizacím nebo nějak propojené s ČEZem a různými politickými zájmy kolem něj. Naopak velké investice do jaderných elektráren snad nikdo v Česku (také přezdívaném ČEZko) nemůže vnímat jako bezelstnou starost o dobro občanů a rozvoj státu. Zejména když se na tom tak dojemně shodnou v Otázkách V. Moravce zástupci ČSSD a ODS, dvě strany spojené se vzestupem ČEZu. Nejvíce na mne zapůsobilo v Otázkách ovšem povýšené pomlouvání alternativních zdrojů energie a představa, že sousední evropská velmoc, Německo, udělala hloupé, neuvážené rozhodnutí odchodem od jaderné energie. Jako by český politik a odborník byl vysoko vyvýšen nad německého a mohl se na něj pouze útrpně dívat.

Tato arogance, lahodící zřejmě některým lidem bez soudnosti, musí být ale i podezřelá každému, kdo si srovnává německé úspěchy v oblasti hospodářství, vývoje a vědy s českou montovnou automobilů, která žije zejména z vývozu do Německa.

Nejsem germanofil, ale je třeba říci, že Němci dokázali vést dvě světové války a po druhé z nich, kdy byla jejich země na tom mnohem hůře než Československo, dokázali udělat hospodářský zázrak a dnes jsou de facto pokladnicí celé eurozóny a hospodářsky nejmocnější zemí v Evropě.

Češi by se měli německými úspěchy inspirovat a snažit se pochopit, proč se rozhodují tak, jak se rozhodují, nikoli se povyšovat, jak zrovna my zachráníme sami sebe z osidel, kde Němci uvázli. Taková "záchrana" totiž příliš smrdí zájmy ČEZu a politických špiček, nikoli zájmy občana a skutečného rozvoje téhle země. Ostatně v Německu je a bude elektřina levnější než u nás . Možná je to i tím, že tam mají mnohem kvalitnější a na veřejný zájem více hledící politiky a mnohem schopnější odborníky.

0
Vytisknout
17662

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2012