Po uvalení ropného embarga na Írán válka slov mezi Teheránem a Washingtonem sílí

24. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Poté, co Evropská unie zintenzivnila své sankce proti Íránu, pohrozil Teherán, že uzavře Hormuzskou úžinu, kudy se dopravuje pětina globálních dodávek ropy, avšak Spojené státy varují, že ji udrží otevřenou vojenskou silou.

Rozhodnutí ministrů zahraničí EU uvalit ropné embargo proti Íránu výrazně zvýšilo hrozbu konfliktu na Blízkém východě. Evropská unie rozhodla, že mezi jejími členskými státy a Íránem se nebudou uzavírat nové kontrakty o dodávkách ropy, ale existující dodávky budou pokračovat až do července. Evropská unie také zmrazila kapitál ústřední íránské banky v Evropě a zakázala transakce se zlatem, drahými kovy a diamanty. Sankce mají být zavedeny od úterý, ale jejich dopad začne být plně pociťován až v létě.

Některé země Evropské unie měly s uvalením ropného embarga na Írán problémy, zejména Řecko, které má s íránem velmi výhodné dohody o dodávkách ropy.

Činitelé Evropské unie přiznali, že rozhodnutí uvalit ropné embargo na Írán může být riskantní a může vést k dramatickému vzrůstu globálních cen ropy v době velkých hospodářských potíží na Západě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8474

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2012