Pražské památky jsou obstaveny kvůli 163 tisícům korun. Přišel čas sesadit exekutory z trůnu

23. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Hlavní město Praha má obstavenu značnou část nemovitého majetku, včetně Karlova mostu nebo Staroměstské radnice, kvůli dluhu 163 tisíc korun vůči Bytovému družstvu Prahy 6. Absurdní nepoměr mezi velikostí dlužné částky a obstaveným majetkem doslova bije do očí.

Samozřejmě že není vůbec v pořádku, pokud pražská koalice stran "rozpočtové odpovědnosti" neplatí své účty. Tohle chování jinak mimořádně štědré radnice (viz např. projekt Opencard) nikdo nebude obhajovat. Nicméně jako v celé řadě jiných exekučních případů zde existuje naprostý nepoměr mezi proviněním a trestem. Jenže tentokrát už prostě nejde o bezmocnou individuální oběť, jež kvůli tisícikoruně přišla o vše. Systém se obrátil proti bohaté pražské radnici a svou neuvěřitelnost předvedl ve velkém. 

Praha nepochybně snadno zaplatí pro ni banální dlužnou částku, když může na jiných místech za veřejné zakázky vyhazovat z okna miliony. Jestliže však současně s tím nevyužije svého vlivu k přehodnocení současné české praxe exekucí, bude pro ni celá kauza v oblasti PR pouze a jedině velikou prohrou.

0
Vytisknout
10670

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2012